Αγρια Ζωή Κρήτη

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Νεκρός από κυνηγετικά πυρά προστατευόμενος Σπιζαετός (βίντεο)

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Νεκρός από κυνηγετικά πυρά προστατευόμενος Σπιζαετός (βίντεο)

Αντιμέτωποι με ένα ακόμα έγκλημα κατά της άγριας ζωής στη Κρήτη είναι οι επιστήμονες και η κοινωνία του νησιού

Ο «Λάμπρος», ο νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι του Ρεθύμνου σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό και πριν καλά – καλά προλάβει να… χαρεί την ελευθερία του, δολοφονήθηκε από πυρά κυνηγετικού όπλου.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράχθηκε στην Κρήτη. Ένας νεαρός Σπιζαετός είδος προστατευόμενο καταγεγραμμένο στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως κινδυνεύον είδος – δολοφονήθηκε από τα πυρά κυνηγετικού όπλου και από σχετικά κοντινή απόσταση.

Οι σπιζαετοί είναι αρπακτικά επιδημητικά της Μεσογείου πουλιά. Στην Ελλάδα εντοπίζεται το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους.

Ο «Λάμπρος», ο νεαρός Σπιζαετός γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι του Ρεθύμνου σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό. Πριν από λίγες εβδομάδες, άνοιξε τα φτερά του κι άρχισε την αναζήτηση της δικής του επικράτειας. Πέταξε μέχρι τα Χανιά, κατέβηκε στη Σαμαριά, πέρασε από τα Σφακιά φτερούγισε ως το νότιο Ρέθυμνο κι έφτασε στη Μεσσαρά. Κι εκεί ο κύκλος του έκλεισε…

 

(Φωτογραφία αρχείου unsplash)

ΠΗΓΗ