«Προσπαθήσαμε να τα πουλήσουμε ή να τα μεταφέρουμε σε άλλους ζωολογικούς κήπους, δίχως επιτυχία»
Σάλος έχει προκληθεί στη Σουηδία από την αποκάλυψη ότι ο ζωολογικός κήπος Boras Djurpark Zoo θανάτωσε από το 2013 και μετά συνολικά εννιά υγιέστατα λιονταράκια. Η διοίκηση του Boras Djurpark Zoo ακολούθησε τη συγκεκριμένη λογική από το 2013 έως και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι αν τα λιονταράκια μεγάλωναν ακόμα περισσότερο, το προσωπικό θα ήταν αδύνατο να τα μετακινήσει ή να πουληθούν.
Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση έδινε εντολή για τη θανάτωση των μεγάλων αιλουροειδών όταν εκείνα συμπλήρωναν το δεύτερο έτος της ζωής τους.
Ο εκπρόσωπος του Ζωολογικού Κήπου επιβεβαίωσε το θέμα και επέμεινε, λέγοντας πως «δεν έχουμε άλλον τρόπο να το διαχειριστούμε. Προσπαθήσαμε να τα πουλήσουμε ή να τα μεταφέρουμε σε άλλους ζωολογικούς κήπους, δίχως επιτυχία. Αν μεγάλωναν πολύ, θα έπρεπε να μετακινήσουμε τα άλλα ζώα που έχουμε». Εξήγησε μάλιστα πως στην ηλικία αυτή τα λιοντάρια πρέπει να αποχωρίζονται από την οικογένειά τους και για λόγους αποφυγής εντάσεων και ανταγωνισμού.Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τον κώδικα ηθικής της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ένωσης ζωολογικών κήπων και ενυδρείων.
Τα εννιά λιονταράκια είχαν αποκτήσει και ονόματα. Πιο συγκεκριμένα τα αποκαλούσαν Potter, Weasley, Simba, Rafiki, Nala, Sarabi, Kiara, Kovu και Banzai. Οι Simba, Rafiki, Nala και Sarabi θανατώθηκαν το 2013, μόλις έναν χρόνο μετά τη γέννησή τους. Οι Cubs Kiara, Banzai και Kovu θανατώθηκαν το 2015. Οι Potter και Weasley θανατώθηκαν το 2016.
Η είδηση έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά την συζήτηση για τους ζωολογικούς κήπους με ζώα και την αναγκαιότητα ύπαρξής τους.