Ενέργεια Επικαιρότητα

Φυσικό αέριο: Νέα πτώση στις τιμές

IEA προς Ελλάδα: Καταργήστε τις «κρυφές» χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τους traders να εστιάζουν στην υποτονική ζήτηση, την υψηλή παραγωγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Ενδεικτικό είναι ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την παράδοση Ιουλίου υποχώρησαν έως και 2,7%.

Ειδικότερα, οι τιμές του ολλανδικού TTF, για τον πρώτο μήνα διαπραγματεύτηκε στα 25,ο2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένες κατά 0,9%.

Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας συντηρεί την αβεβαιότητα και αφήνει αφθονία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά. Και παράλληλα εξαλείφει επί του παρόντος κάθε κίνδυνο προσφοράς για την Ευρώπη σε μια εποχή που η ζήτηση στην ήπειρο επίσης κλυδωνίζεται.

Φυσικό αέριο: Μηδενίζουν οι τιμές στην Ευρώπη

Αλλαγή σκηνικού

Η εικόνα στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραστικά μετά από έναν ήπιο χειμώνα. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί πάνω από 65% φέτος και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση θα τελειώσει σύντομα. Τα αποθέματα είναι πολύ πιο γεμάτα από το κανονικό, η Γερμανία παράγει ποσότητες ρεκόρ ηλιακής ενέργειας που διατηρούν τη χρήση φυσικού αερίου χαμηλή και η βιομηχανική ζήτηση είναι υποτονική.

Το φυσικό αέριο υποχώρησε την Τετάρτη «εν μέρει λόγω των αδύναμων οικονομικών σημάτων», δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S. «Πιο πρόσφατα, τα στοιχεία της Κίνας για την κατασκευή δείχνουν αδυναμία και, μαζί με αυτό, δυνητικά ασθενέστερο ανταγωνισμό για το LNG».

Θα μηδενίσουν οι τιμές;

Καθώς η υποτονική ζήτηση για φυσικό αέριο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, traders και παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ευρώπη να δει μια σύντομη πτώση κάτω από το μηδέν για τις τιμές της επόμενης ημέρας σε ορισμένες αγορές αυτό το καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός άφθονων αποθεμάτων στο τέλος ενός ήπιου χειμώνα, σταθερών εισαγωγών LNG και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει τις τιμές σε ένα πτωτικό σερί οκτώ εβδομάδων στην Ευρώπη.

Αν και η τιμή αναφοράς είναι απίθανο να πέσει κάτω από το μηδέν, ορισμένες περιφερειακές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι κάτω από το μηδέν για λίγο αυτό το καλοκαίρι, εάν η ζήτηση παραμείνει ασθενής και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε ευρέως σε έκθεση για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Έσση της Γερμανίας.

«Οι μεμονωμένες περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε στο Bloomberg ο Peder Bjorland, αντιπρόεδρος για την εμπορία και τη βελτιστοποίηση φυσικού αερίου στον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας Equinor.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το επίπεδο τιμών που βλέπουμε τώρα και από τις μονοψήφιες και αρνητικές τιμές, και πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτή τη διαδρομή», πρόσθεσε ο Bjorland.