Ενέργεια

Όσοι αρμέγουν τη ΔΕΗ θέλουν να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση

Όσοι αρμέγουν τη ΔΕΗ θέλουν να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση

Ποιοι θέλουν να παραμείνει η ΔΕΗ στην παρούσα κατάσταση; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και υπάρχει απάντηση.

Μόνο αυτοί που αρμέγουν τη ΔΕΗ επιθυμούν να παραμείνει όπως είναι. Δηλαδή σε κρατικό έλεγχο αλλά με συγκεκριμένους στόχους. Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις λένε «άλλο ο κρατικός έλεγχος πριν και άλλος ο σημερινός».

Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι ολιγάρχες είχαν αρχίσει να τρώνε και το κρέας της αγελάδας. Το γάλα, βλέπετε, το είχαν πιει προ πολλού. Η σημερινή κατάσταση της εταιρείας δεν ήρθε τυχαία.

Μαθαίνουμε πως το νέο σενάριο που συζητείται τώρα, είναι να κάνουν μια οικονομική ένεση στη ΔΕΗ, προσφέροντάς της έτσι μικρή παράταση ζωής. Για να φάνε και το υπόλοιπο κρέας; Και μετά;

Κακά τα ψέματα, η λύση δεν είναι μια οικονομική ένεση. Δε θα σωθεί η ΔΕΗ και όπως χάθηκαν τα προηγούμενα κεφάλαιά της, έτσι θα χαθούν και τα νέα. Μια εφήμερη λύση έχει άλλους στόχους.

Τι χρειάζεται η εταιρεία;

Σίγουρα χρειάζεται μεταρρύθμιση. Το νέο management και τη νέα στρατηγική που θα φέρει ο Γιώργος Στάσσης και φυσικά άμεσα μέτρα προστασίας από αυτούς που ασελγούν οικονομικά στο κουφάρι της.

Οι συνθήκες για να γίνει το μεγάλο βήμα δείχνουν θετικές. Και το στοίχημα μεγάλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται προσωπικά με το πρόβλημα. Η πορεία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη μπορεί να εγγυηθεί μια ακόμη επιτυχία.