Ενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και το CERN διακόπτει συνεργασία με Ρωσία και Λευκορωσία

Χαλκίδα: Ανήλικος έπαιζε στην παιδική χαρά και έπαθε ηλεκτροπληξία – Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

Το περίφημο ευρωπαϊκό κέντρο επιστημονικών ερευνών CERN ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τη λήξη τους, το 2024, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο του CERN έλαβε χθες αυτήν την απόφαση και δηλώνει έτοιμο να επανεξετάσει τη συνεργασία με τις δύο χώρες «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Η απόφαση του CERN «επιβεβαιώνει την κατηγορηματική καταδίκη για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη βοήθεια της Λευκορωσίας» αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιστημονική συνεργασία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον, εξήγησε η Φάμπιολα Τζανότι, η επικεφαλής του Οργανισμού. Το CERN, υπενθύμισε, ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «προκειμένου να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με την ειρηνική επιστημονική έρευνα».

Τον Μάρτιο, οι 23 χώρες μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή που είχε δοθεί στη Ρωσία για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ανεστάλη επίσης η συμμετοχή των επιστημόνων του CERN σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές και τα ινστιτούτα που βρίσκονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντιστρόφως. Ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που θα διοργάνωνε το CERN με αυτούς τους οργανισμούς.

Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφει το CERN με διάφορες χώρες είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας και είθισται να ανανεώνονται για άλλα πέντε χρόνια. Η συμφωνία με τη Λευκορωσία λήγει τον Ιούνιο του 2024 και εκείνη με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.