Φύση

Δύτης κατέγραψε τη μοναδική διαμάχη ανάμεσα σε δύο χταπόδια (vid)

EuroLeague, Άλμπα - Παναθηναϊκός 85-99: «Showtime» στο ντεμπούτο του Ναν - Βίντεο
Ορισμένοι θαλάσσιοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες αψιμαχίες είναι συχνές κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, όταν τα αρσενικά χταπόδια διεκδικούν την προσοχή ενός θηλυκού.

Στα βάθη του ωκεανού, ένας δύτης παρατήρησε πρόσφατα ένα σπάνιο θέαμα: δύο χταπόδια που εμπλέκονταν σε μια έντονη διαμάχη, με τα πλοκάμια τους μπλεγμένα σε αυτό που φαινόταν να είναι αγώνας για την υπεροχή. Αυτή η υποβρύχια αντιπαράθεση, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μπορεί να ήταν διαμάχη για εδαφικά δικαιώματα.

Τα χταπόδια είναι γενικά μοναχικά πλάσματα, αλλά όταν οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι έντονες και δραματικές. Ο δύτης, του οποίου η εμπειρία στη θαλάσσια παρατήρηση εκτείνεται σε αρκετά χρόνια, περιέγραψε τη σκηνή ως μια δίνη χρωμάτων και κινήσεων.

Η αιτία της αντιπαράθεσης παραμένει αντικείμενο εικασιών. Ορισμένοι θαλάσσιοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες αψιμαχίες είναι συχνές κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, όταν τα αρσενικά χταπόδια διεκδικούν την προσοχή ενός θηλυκού. Άλλοι πιστεύουν ότι ο καυγάς ήταν εδαφικός, καθώς τα χταπόδια είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτικά του βιότοπου που έχουν επιλέξει, τον οποίο υπερασπίζονται από τους εισβολείς με εκπληκτική αγριότητα.

Ο δύτης σημείωσε την αξιοσημείωτη ευφυΐα και στρατηγική που επέδειξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Τα χταπόδια είναι γνωστά για τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και την προσαρμοστικότητά τους, χαρακτηριστικά που ήταν εμφανή στον τρόπο με τον οποίο κάθε αντίπαλος έκανε ελιγμούς και προσπαθούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα.

Παρά την επιθετικότητα της αναμέτρησης, οι μάχες των χταποδιών σπάνια καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμό. Η μονομαχία έληξε καθώς το ένα από τα χταπόδια υποχώρησε, αφήνοντας το άλλο να διεκδικήσει την αμφισβητούμενη περιοχή ή να περιμένει το πιθανό ταίρι του.