Επικαιρότητα Καιρός

Η κακοκαιρία Daniel «σφυροκοπά» ξανά την Αττική – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, μετρά πληγές η επαρχία

Μεγάλες και σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δρόμοι σε αρκετά σημεία της Αττικής, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» ξανά σήμερα Πέμπτη (7.9.2023) την περιοχή ενώ οι κάτοικοι της επαρχίας μετρούν τις πληγές τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πολλοί δρόμοι της Αττικής, ακόμα και βασικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας, πλημμύρισαν χθες λόγω της κακοκαιρίας Daniel και τα προβλήματα παραμένουν έντονα και σήμερα. Σε Καλλιθέα, Μοσχάτο και Μεταξουργείο έχουν πλημμυρίσει αποθήκες και επιχειρήσεις ενώ έχει πέσει η άσφαλτος σε πολλά στενά.

Ειδικότερα, στο Μοσχάτο έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πύργου από την οδό Πειραιώς μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, αφού στο δρόμο έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακκούβες και η άσφαλτος έχει ανοίξει από τη νεροποντή.

Μάλιστα, ένα τουριστικό λεωφορείο και ένα αυτοκίνητο έχουν εγκλωβιστεί εκεί και γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθούν τα οχήματα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

1) στην οδό Πύργου από την οδό Πειραιώς ως την οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Αντίθετα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  1. στη Λ. Ποσειδώνος από το ύψος του νοσοκομείου Ασκληπιείο στη Βούλα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά,
  2. στη Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της πλατείας Κρήτης στη Βούλα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά,
  3. στη Λ. Βουλιαγμένης από το ύψος της οδού Πρίγκηπος Πέτρου στη Γλυφάδα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα,
  4. στη Λ. Βουλιαγμένης από το ύψος της οδού Ρήγα Φεραίου στη Βούλα, στο ρεύμα προς Βουλιαγμένη,
  5. στη συμβολή των οδών Ελπίδος και Παλαιάς Μαρκοπούλου στο Μαρκόπουλο,
  6. στη Λ. Ποσειδώνος από το ύψος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα,
  7. στην οδό Πειραιώς από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας μέχρι το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  8. στη Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της Λ. Αλίμου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  9. στη Λ. Βουλιαγμένης από το ύψος της οδού Ρήγα Φεραίου στη Βούλα.

Αναλυτικά όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛ.ΑΣ. εδώ.

Άντεξαν τα αναχώματα του ποταμού Σπερχειού – Μετρούν πληγές στην Φθιώτιδα

Με τoν φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε η Λαμία. Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους.

Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους.

Παρά την εντολή για εκκένωση που δόθηκε για το χωριό Κόμμα και τα συνεχή μηνύματα του 112 ελάχιστοι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, για να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου.

Ωστόσο, η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή μετρά τις πληγές της. Όλη τη νύχτα βαριά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, να απομακρύνουν τεράστιους όγκους από μπάζα από τους δρόμους τα οποία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας. Με το πρώτο φως τα μηχανήματα ξεκίνησαν και πάλι εργασίες αποκατάστασης.

Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον δήμο της Λαμίας αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί, έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη καταγραφή, ενώ σε αρκετές περιοχές έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή του Δομοκού ο εφιάλτης συνεχίζεται για τα δύο χωριά. Τη Σοφιάδα όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι και τα Πετρίλια όπου και εκεί 40 άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε μία επιχείρηση από την πλευρά της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί, ενώ η ύφεση στα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά και σιγά-σιγά να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι.

Παρά τις προσπάθειές των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα καθώς έχει καταρρεύσει το δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες και τεχνικά σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος από τον Δομοκό προς το νέο Μοναστήρι έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία. Ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Θεσσαλονίκης όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία. Συνεργεία κινούνται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας σε αρκετά χωριά της περιοχής του Δομοκού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Ειδικότερα στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Βαρδαλή – Τ.Κ. Φιλιαδώνος, υπέστη καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, ενώ επίσης και στην 16η χ/θ της Επ. Οδού Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη ομοίως καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού.

Επιπλέον, στην 3η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην Τ.Κ. Γερακλίου, Τ.Κ. Βουζίου, Τ.Κ. Αχλαδιάς και Τ.Κ. Πετρωτού.

Ζημιές έχει υποστεί και η Π.Ε.Ο. Λαμίας – Καρδίτσας από την 34η χ/θ έως την 54,500η χ/θ, όπως επίσης και η Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας από 51,000η χ/θ (κόμβος Νέου Μοναστηρίου) της Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας, έως 52,800η.

Σε ό,τι αφορά τους δύο αγνοούμενους δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και με το πρώτο φως της μέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με την οποία κινούνταν οι χείμαρροι έχουν παρασύρει και μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, άλλα και αυτοκίνητα εθελοντών που πήγαν να βοηθήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εγκλωβισμοί των ίδιων των σωστικών συνεργείων.

Σε κίνδυνο βρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε, άγνωστο πως, μέσα σε περιδίνηση των χειμάρρων, ωστόσο στάθηκαν τυχεροί και κατάφεραν να απομακρυνθούν.

Τεράστιες οι καταστροφές στη Μαγνησία

Τεράστια τα προβλήματα στον Βόλο ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία της πλήρους αποτίμησης των ζημιών. Από την κακοκαιρία Daniel έχει πληγεί όλη η Μαγνησία απ’ άκρη σ’ άκρη, αφού δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη ούτε μία περιοχή του νομού.

Εικόνες με αυτοκίνητα που είναι κυριολεκτικά θαμμένα από χώμα, λάσπη, ξύλα στους δρόμους πρωταγωνιστούν σε όλο τον νομό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεσάνυχτα, έβρεξε ξανά για μόλις 10 λεπτά και ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει και πάλι ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς.

Επιπλέον, σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας, και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμη και του Βόλου με το Πήλιο, ενώ η κατάρρευση της Γέφυρας των Καλών Νερών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οδική σύνδεση με το Πήλιο, στο οποίο παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι περισσότεροι χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

Τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί μερική αποκατάσταση του ηλεκτρικού και της υδροδότησης σε ένα μέρος των κατοικιών. Οι ίδιες καταστροφικές εικόνες που αντικρίζουν οι κάτοικοι όλου του νομού Μαγνησίας, βλέπουν και οι κάτοικοι του Βόλου με τόνους λάσπης να έχουν καλύψει τα πάντα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η λάσπη της πρώτες ώρες της νεροποντής είχε καλύψει μέχρι και τους πρώτους ορόφους των πολυκατοικιών και έτσι πολλά σπίτια και οι οικοσυσκευές τους, που βρίσκονταν είτε στο ισόγειο, είτε στον πρώτο όροφο καταστράφηκαν.

Χθες έφτασε στο Βόλο ο στρατός προκειμένου να συμβάλει ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, όμως είναι τέτοιος ο όγκος λάσπης που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες ακόμη στην περιοχή οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα δωμάτιά τους περιμένοντας να περάσει η κακοκαιρία.

Σημειώνεται πως αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η έλευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ κλιμάκιο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΕΡΤ