Επικαιρότητα Καιρός

Η καταιγίδα «Αλεξ» σαρώνει Γαλλία και Ιταλία – Νεκροί και αγνοούμενοι

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό «lockdown»

Τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους και εννέα άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη νοτιοανατολική Γαλλία, η οποία προκάλεσε πλημμύρες και μεγάλες ζημιές. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής για προληπτικούς λόγους. 

Όπως ανακοινώθηκε, έχουν εντοπιστεί και αναγνωριστεί δύο άτομα νεκρά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν απολογισμό εννέα ανθρώπων που επίσημα αγνοούνται και τριών που θεωρούνται αγνοούμενοι», δήλωσαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όταν μιλούν για ανθρώπους που «θεωρούνται αγνοούμενοι», οι αρχές δεν έχουν παρά κάποιες, μάλλον ασαφείς αναφορές σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου αυτόπτες μάρτυρες ή οι ίδιοι οι πυροσβέστες είδαν ανθρώπους να παρασύρονται από τα νερά.

Σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβίζουν πολίτες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι πλημμύρες ήταν «καταστροφικές». «Έχουμε πολλά σπίτια που έχουν παρασυρθεί ή καταστραφεί, πόλεις όπως η Σεν-Μαρτέν-Βεσουμπί έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Χωριά έχουν αποκλειστεί γιατί κατέρρευσαν δρόμοι, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της κακοκαιρίας.

Στην περιοχή ανακοινώθηκε ότι θα πάνε εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, μέσα σε 24 ώρες έχουν πέσει από 450 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες θα αντιστοιχούσε σε βροχοπτώσεις τεσσάρων μηνών.

Όπως αναφέρεται, έπεσε περισσότερη βροχή από τις 3 Οκτωβρίου του 2015, όταν οι πλημμύρες έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους 20 πολίτες γύρω και μέσα στην πόλη των Κανών.

Όπως αναφέρεται, έπεσε περισσότερη βροχή από τις 3 Οκτωβρίου του 2015, όταν οι πλημμύρες έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους 20 πολίτες γύρω και μέσα στην πόλη των Κανών.

Σύμφωνα με τη γαλλική Πολιτική Προστασία, όλη η περιοχή που αντιστοιχεί στο Διαμέρισμα Παραθαλάσσιων Άλπεων, στα σύνορα με την Ιταλία, ήταν σε κόκκινο συναγερμό για την καταιγίδα «Άλεξ», που προκάλεσε ανέμους ταχύτητας 180 χλμ/ώρα ήδη από τη Πέμπτη.

Η περιοχή σήμερα έχει τεθεί σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», καθώς η κακοκαιρία κινείται ανατολικά.

Και στην Ιταλία

Η κακοκαιρία «Άλεξ» φαίνεται ότι έχει ήδη προκαλέσει πλημμύρες και καταστροφές στην Ιταλία όπου έφτασε μετά τη Γαλλία.

Η καταιγίδα «Αλεξ» σαρώνει Γαλλία και Ιταλία - Νεκροί και αγνοούμενοι
Twitter

Η κακοκαιρία έχει πλήξει επίσης το Πιεμόντε, αλλά και την κοιλάδα της Αόστα, προκαλώντας τον θάνατο ενός πυροσβέστη, ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων.

Η καταιγίδα «Αλεξ» σαρώνει Γαλλία και Ιταλία - Νεκροί και αγνοούμενοι
Κούνεο, Ιταλία: Κατεστραμμένος δρόμος έπειτα από πλημμύρα σε ποτάμι

ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω EPA/Lorenzo Boratto

Τα ιταλικά ΜΜΕ δείχνουν κατεστραμμένους δρόμους, σπίτια που κατέρρευσαν και μεγάλες εκτάσεις πλημμυρισμένες στην ιταλική Κυανή Ακτή, στη Λιγουρία και αλλού.

Οι πυροσβεστικές ομάδες έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 130 παρεμβάσεις σε σημεία όπου έγιναν κατολισθήσεις και για απάντληση υδάτων.

Αναφέρονται επίσης μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Πλημμύρες και προβλήματα και στην Ελβετία

Η κακοκαιρία «Άλεξ» έχει επηρεάσει και την Ελβετία, όπου προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο καντόνι Ούρι και στην περιοχή του Ζέεντορφ.

Η καταιγίδα «Αλεξ» σαρώνει Γαλλία και Ιταλία - Νεκροί και αγνοούμενοι
Ελβετία, κακοκαιρία

ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω EPA/Elisa Fornari

Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που ενώνει τις πόλεις Μπέκενριντ και Έρστφελντ έχει κλείσει λόγω της πλημμύρας του ποταμού Ρέους.