Περιβάλλον

Λύματα ή το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας;

Λύματα ή το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας;

Ανάλογες εικόνες που μεταφέρονται από πολλές παραλίες της Κρήτης και έχουν προκαλέσει ανησυχία

Έντονη ανησυχία προκλήθηκετις τελευταίες ημέρες και περισσότερο τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη, με την εικόνα που παρουσιάζουν τα νερά της θάλασσας σε πολλές παραλίες του νησιού.
Πολλοί είναι αυτοί που μίλησαν για ρύπανση και λύματα, καθώς υπήρχε και έντονη δυσάρεστη οσμή.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες και με αφορμή την έκταση που φαίνεται να υπάρχει στο φαινόμενο, καθώς εντοπίζεται στο βορά και το νότο του νησιού, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο αλλά και άλλες περιοχές, εκτιμάται ότι έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της “ερυθράς παλίρροιας”.

Λύματα τομπρούκ

Εικόνες από την παραλία του Τομπρούκ, στο Ηράκλειο
Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού, δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών, όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών και συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.
Τομπρούκ λύματα

Εικόνες από το ΤομπρούκΤομπρούκ

Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ.

Επιπλέον, οι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου «ερυθρά παλίρροια».

Τομπρούκ

cretalive.gr