Περιβάλλον

Βραζιλία: Η υψηλή θερμοκρασία των υδάτων ευθύνεται για τον θάνατο των δελφινιών στον Αμαζόνιο – Τι λένε οι ειδικοί

Δημοσκόπηση Prorata: Κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο Χαρδαλιάς - Μπακογιάννης

Αγωνία και για χιλιάδες ψάρια που ενδέχεται να έχουν πεθάνει – Δείτε βίντεο

Ανησυχία εγείρει ο θάνατος πάνω από 100 δελφινιών σε παραπόταμο του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Η περιοχή πλήττεται από σφοδρή ξηρασία και οι θάνατοι ενδέχεται να αυξηθούν αν παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες των υδάτων.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Μαμιράουα, που υπάγεται στο υπουργείο Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βραζιλίας, άλλα δύο δελφίνια εντοπίστηκαν νεκρά τη Δευτέρα στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Τεφέ, σημαντικό υδροβιότοπο για ψάρια και θηλαστικά.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο δείχνει όρνια να τρέφονται από τα νεκρά δελφίνια στις όχθες της λίμνης, ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πέθαναν και χιλιάδες ψάρια.

Seca do rio causa morte de boto-cor-de-rosa e peixe-boi no Amazonas

Ειδικοί θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων είναι η πιθανότερη αιτία για τον μαζικό θάνατο των δελφινιών σε λίμνες και ποτάμια της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της λίμνης Τεφέ, πάνω από δέκα βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο γι’ αυτή την εποχή του έτους.

Το Ινστιτούτο Διαφύλαξης της Βιοποικιλότητας Τσίκο Μέντες (ICBBio), που διαχειρίζεται προστατευόμενα οικοσυστήματα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει στείλει ομάδες κτηνιάτρων και ειδικών για να ερευνήσουν τους θανάτους των δελφινιών.

Βιολόγοι και άλλοι ειδικοί με προστατευτικές στολές και μάσκες, λόγω της δυσοσμίας ξεκίνησαν τις νεκροψίες στα δελφίνια που εντοπίστηκαν νεκρά σε μια περιοχή, όπου έχουν «στεγνώσει» οι κοίτες ποταμών καταφέροντας πλήγμα σε φτωχές, παραποτάμιες κοινότητες.

Ο κυβερνήτης της Αμαζονίας, Γουίλσον Λίμα, κήρυξε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία αυτή της Βραζιλίας λόγω της ξηρασίας.