Επικαιρότητα Πολιτική Διπλωματία

Τούρκοι αναλυτές: Θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά το μπλόκο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, είπε πως «όσοι θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση της παρουσίας μας εντός του ΝΑΤΟ, ας την ανοίξουν»
Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Τουρκία, η εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας – θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν, όπου η Άγκυρα, δεν πέτυχε όσα προσδοκούσε σχετικά με τα F16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη χθεσινή παραλαβή του πέμπτου F-16 Viper από την Ελλάδα στην οποία ήταν παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά οι αναλυτές στα κανάλια μιλούν για ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.

«Θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale»
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε, ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ.

Ο Αγάρ ανάφερε, σύμφωνα με τον Σκάι: «Στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή του εθνικού μαχητικού αλλά να μπορεί να είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα αντιμετωπίζει. Όπως τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, όπως τα παλαιότερα μαχητικά F-16 τα οποία αντιμετωπίζει σε Block 70 και τα F-35 τα οποία θα παραλάβει.

Όταν μιλούσα με ένα φίλο μου (σ.σ. αξιωματούχο) για τα ελληνικά Rafale και τα μειονεκτήματα που δημιουργούνται για εμάς, εκείνος μας είπε «μην ανησυχείτε αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε 2 μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε το ένα. Έτσι θα κλείσουμε το κενό»».

«Μας ξεπερνούν οι Ελληνες και βγάζουν γλώσσα»
Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ, έκαναν λόγο για στροφή του Ερντογάν στην Μεγάλη Βρετανία για την αγορά μαχητικών, μετά και το αμερικανικό προσωρινό, μπλόκο στα F16.

ΠΗΓΗ in.gr