Χίος, ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, με σπουδαία ιστορία.
Η αρχόντισσα του Βορείου Αιγαίου, η μυροβόλος Χίος με τους φιλόξενους, χαμογελαστούς, περήφανους κατοίκους της, υποδέχεται για άλλη μία χρονιά το «Φεστιβάλ Χίου», που οργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.
Δέκα ημέρες γεμάτες Επιστήμη και Πολιτισμό με φόντο εμβληματικά τοπόσημα της Χίου με σκοπό αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία και ο μοναδικός πολιτισμός του νησιού.
Το Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, προσκαλώντας. διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών σε ένα πλήθος εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων την οργάνωση ημερίδας αφιερωμένης στην κλιματική αλλαγή με εξέχοντα προσκεκλημένο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η αυλαία ανοίγει στις 28 Αυγούστου
Με την έκθεση της καταξιωμένης εικαστικού Καλλιόπης Λεμού στο Χαμιδιέ Τζαμί για να ταξιδέψει τους επισκέπτες σε μια «Θάλασσα Απέραντη, Μυστικά και Φανερά». Την επομένη την σκυτάλη παίρνει ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος για μια συναρπαστική ξενάγηση στο Αρχοντικό «Αργέντικο» με τη βοήθεια του μηχανολόγου μηχανικού και συγγραφέα Βύρωνα Τομάζου ενώ ο βραβευμένος σεφ Ανδρέας Λαγός εξυμνεί την τοπική κουζίνα και ζαχαροπλαστική με πρωταγωνιστή το χιώτικο μανταρίνι.
Το συγκρότημα «Operatical» θα κλείσει μουσικά τη βραδιά.
Επόμενη στάση στο Καστέλι
Στις 30 Αυγούστου συζήτηση με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αντριάννα Παρασκευοπούλου σε μια τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Βαφειά και την προσφορά του στον Πολιτισμό με ομιλητές την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τον Βρετανό Πρέσβη Matthew Lodge, τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, τον ομότιμο καθηγητή Γεωπολιτικής της Σορβόνης, Γεώργιο- Στυλιανό Πρεβελάκη και τον επιχειρηματία, Αλέξανδρο Ζύμη.
Εκδηλώσεις με τη Σμαράγδα Καρύδη, Μιμή Ντενίση και Γιώργο Χατζηνάσιο
Στις 31 Αυγούστου στο Καστέλι η Σμαράγδα Καρύδη παρουσιάζει βραδιά Πολιτισμού με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα μιλήσει για το επιστημονικό του έργο ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ ο Πρέσβης της Ιαπωνία Ito Coichi θα απευθύνει χαιρετισμό.
Η Μιμή Ντενίση θα παρουσιάσει ένα θεατρικό δρώμενο και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον μουσικό επίλογο του Αλέξανδρου Σαρακάκη στο πιάνο.
Στην ατμοσφαιρική πλατεία του Κάστρου ο κορυφαίος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος θα χαρίσει τη δική του «μουσική αίσθηση» στο Φεστιβάλ.
Συζήτηση για την βραβευμένη ταινία «Η Φόνισσα»
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η σκηνοθέτης-σκηνογράφος και ενδυματολόγος Εύα Νάθενα θα συνομιλήσουν με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αυγερινοπούλου για την καλλιτεχνική τους συνεύρεση στο εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετά την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας τους «Η Φόνισσα».
Την επομένη η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη θα συντονίσει τις ομιλίες του καθηγητή Tim Whitmarsh και της ιστορικού Bettany Hughes και η βραδιά θα κλείσει με την διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση.
Τέλος, το Λωβοκομείο, το μακροβιότερο Λεπροκομείο της Ελλάδας θα «ζωντανεύσει» μέσα από τις ομιλίες του ιατρού Ανδρέα Μιχαηλίδη, του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, του Μιχάλη Μόσχου και τον διάλογο ανάμεσα στη βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Victoria Hislop και τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Παπακώστα.
Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή
Η αυλαία θα πέσει στις 6 Σεπτεμβρίου με την «Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή». Εξαίρετος προσκεκλημένος της διοργάνωσης και ομιλητής, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Στην ημερίδα, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κορίνα Γεωργίου συμμετέχει πλήθος καταξιωμένων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό την ανάλυση του πιο επίκαιρου θέματος των τελευταίων δεκαετιών.