Εκδηλώσεις Επικαιρότητα

Πολυτεχνείο 2020: Κλειστή η Πατησίων – Ποιοι σταθμοί του μετρό κατεβάζουν ρολά

«Μήνυμα» με Patriot, μέσω Ελλάδας, στην Τουρκία για τους S-400

Έκλεισε η οδός Πατησίων λίγο πριν τις 8:00 το πρωί της Τρίτης, για τη διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στις 09:00, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στεφάνι αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ, υπογραμμίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Κάλεσε επίσης τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Στις 10:30 αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση, στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοιμαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις.

Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25.

«Αστακός» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους

Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί 5.000 αστυνομικοί, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο μετά από την απόφαση να μη γίνουν συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο.

Κλειστοί θα παραμείνουν αρκετοί σταθμοί του Μετρό ενώ θα πραγματοποιούνται αυστηροί προέλεγχοι σε μετρό αλλά και κύριους οδικούς κόμβους της Αθήνας.

Σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στη Κατεχάκη, υψηλόβαθμων αξιωματικών με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας, αποφασίστηκε να απλωθεί ένα δίχτυ σε όλη την Αθήνα από μικρές ευέλικτες ομάδες αστυνομικών που θα κάνουν εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και θα σταματούν άτομα που θα κατευθύνονται προς τα σημεία που υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση και πορεία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν θα δούμε κλειστούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Στα σημεία όπου πρόεδροι και αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα βρίσκεται ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

Το σχέδιο πάντως της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης σε άτομα που θα έχουν συγκεντρωθεί.

Έτσι, αρχικά ο διαμεσολαβητής αστυνομικός θα ενημερώνει με ηχητικά μηνύματα ότι απαγορεύεται για λόγους δημόσιας υγείας η συνάθροιση. Εάν τα άτομα παραμένουν συγκεντρωμένα τότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και αν ούτε και τότε τα άτομα απομακρύνονται, θα γίνονται προσαγωγές.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβλέψει να υπάρξει και κλιμάκωση στην εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων. Αρχικά θα αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομικοί των τμημάτων, μετά θα ακολουθούν δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της ΔΡΑΣΗ και αν τα πράγματα επιμένουν τότε και μόνο θα εμφανιστούν διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή τακτική θα εφαρμοστεί σε όλες τις πόλεις που έχουν γίνει καλέσματα για συγκέντρωση, ενώ στην Αθήνα η αστυνομία θα βρίσκεται σε συγκεκριμένες πλατείες και σημεία που αποτελούσαν χώρο συγκέντρωσης τα προηγούμενα χρόνια, από πολύ νωρίς το πρωί.

Την ίδια ώρα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρίσκονται κάτω από αστυνομικό κλοιό ενώ ελικόπτερο και drone θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης αττικής.

ΠΗΓΗ