Ιστορία

1908: Η απόδραση με… οικονομοτεχνική μελέτη οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου [εικόνες]

Αλαμπάμπα: «Επαναστατικό» μέτρο – Θα… ευνουχίζουν τους παιδεραστές!

Το φαινόμενο της απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί πάντα μια ξεχωριστή είδηση που όσο πιο πίσω πηγαίνουμε στο χρόνο τόσο περισσότερο συχνή γίνεται.

Πριν εκατό χρόνια, μπορεί τα κτίρια των φυλακών να είναι απαρχαιωμένα και ατελή για την ασφαλή κράτηση των καταδίκων, αλλά ακόμα κι έτσι η απόπειρα διαφυγής απαιτεί σοβαρή οργάνωση.

1908: Η απόδραση με… οικονομοτεχνική μελέτη οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου [εικόνες]Το εσωτερικό των φυλακών Παλαμηδίου στα χρόνια του  Μεσοπολέμου. 

Για την απόδραση οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου το 1908, απαιτείται οικονομοτεχνική μελέτη… Θεία μεσολάβηση, ομαδικότητα, πάθος, μεθοδικότητα και εννέα μήνες σκληρής εργασίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εποχής:

1908: Η απόδραση με… οικονομοτεχνική μελέτη οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου [εικόνες]Χιουμοριστικό άρθρο περί αποδράσεων.

«Περί δε το τέλος του ιδίου μηνός, συμφωνήσαντες τελείως, έδιδον όρκον όλοι επί εικόνος της Θεομήτορος …ίνα μιδείς τούτων προδώσει το έργον των, έστω και αν αποθάνει δια κακώσεων, εάν ήθελεν αποκαλυφθεί. Όσα δε έξοδα, χρηματικά και προσωπική εργασία απητούντο δι εν τοιούτον έργον, όλα να γίνονται από κοινού.

Αφού τέλος συνεφώνησαν εις όλα, προκατέλαβαν 70 δραχμάς έκαστος δια τα απαιτούμενα του έργου των. Τούτων ούτως εχόντων, και των παντών καλώς τακτοποιηθέντων, άμα τη ανατολή του ηλίου της 1ης Μαρτίου, ήρχισαν του έργου των. Υπόνομον.

Δια δε την υπόνομον ταύτην εχρειάσθησην εννέα μήνας και 2.700 δραχμάς. Τέλος, αφού η υπόνομος ετοιμάσθη καθ’ όλα, και η εργασία αυτής έληξε την 1ην του τρέχοντος μηνός, έκοψαν τα μαλλιά των, εξυρίσθησαν όλοι, συνέφαγον αδελφικώς και δοθείσης της ευκαιρίας, την 3ην, ως εν παρόδω ειρήσθω, τρέχοντος μηνός και την 10ην νυχτερινήν ώραν, άπαντες εξήλθον ανενόχλητοι, ωσάν να εξήρχοντο από τα σπίτια των».

1908: Η απόδραση με… οικονομοτεχνική μελέτη οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου [εικόνες]Η κεντρική πύλη των φυλακών Συγγρού με την επιγραφή «Πρέπει κάθε τιμωρημένος να γίνεται καλύτερος»…

Οι δραπέτες αφού  αγκαλιάζονται και φιλιούνται δακρυσμένοι, χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με τον προορισμό τους. Μια ομάδα εντοπίζεται από την αστυνομία και στην ένοπλη σύγκρουση που ακολουθεί «…ρίχνονται πλέον των 200 πυροβολισμών εκατέρωθεν», σκοτώνεται ένας κρατούμενος, το όνειρο του οποίου ήταν «…ευθύς ως ανέπνευσεν ελεύθερον αέρα να μεταβεί εις Αμερικήν», συλλαμβάνεται ο δεύτερος ενώ οι άλλοι δύο διαφεύγουν και πάλι.