Επτά χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι – Πώς και γιατί ο ISIS αιματοκύλησε το δυτικό τρόπο ζωής
«Μου είπαν να πάω σε ένα καφέ στο 18ο διαμέρισμα (σ.σ. στα βόρεια του Παρισιού). Μπήκα, παρήγγειλα κάτι να πιω, κοίταξα τον κόσμο γύρω μου και είπα “δε θα το κάνω”. Δεν φοβήθηκα. Απλά δεν ήθελα να τους σκοτώσω. Ήταν σοκ για μένα, αλλά ο Αμπαούντ (σ.σ. ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015) κατάφερε να με πείσει. Τελικά δέχθηκα και είπα “ΟΚ, θα το κάνω”».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, το μοναδικό τζιχαντιστή που επιβίωσε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και ακούστηκαν πριν από περίπου επτά μήνες σε μία αίθουσα γαλλικού δικαστηρίου. Σήμερα, επτά χρόνια μετά τη βραδιά που ο ISIS όχι απλά αιματοκύλησε την γαλλική πρωτεύουσα, αλλά άπλωσε το πέπλο της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε γιατί το Ισλαμικό Κράτος -που τότε προέλαυνε στα μέτωπα της Αφρικής και της Ασίας- επέλεξε να χτυπήσει το Παρίσι. Γιατί μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή τόσο της πόλης, όσο και των στόχων…
Η γαλλική πρωτεύουσα, στην οποία μπόρεσαν να «φωλιάσουν» Ευρωπαίοι τζιχαντιστές, πρεσβεύει στο μέγιστο ορισμένες πολύ σημαντικές για τον δυτικό πολιτισμό αξίες: ελευθερία, κοινωνική πρόοδο, κοσμοπολιτισμό και συλλογικότητα. Ότι ακριβώς, δηλαδή, ήθελαν να εξαφανίσουν οι εκπρόσωποι του σκοταδισμού με πρόσχημα το Κοράνι. Φάνηκε, άλλωστε, από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν ότι «χτυπώντας» τη Γαλλία δεν στόχευσαν απλά μία μεγάλη και ισχυρή χώρα, αλλά ίσως την πιο φιλελεύθερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. προϊόν βέβαια των πολλών αποικιών σε διάφορες γωνιές του πλανήτη), την χώρα που ιστορικά της ανήκει το σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
Η λεωφόρος Βολταίρου –που γέμισε νεκρούς και τραυματίες το μοιραίο βράδυ- φέρει το όνομα του κορυφαίου ίσως «Διαφωτιστή» του 18ου αιώνα, ενός ανθρώπου που έμεινε στην ιστορία για το πνεύμα του, την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας λόγου του λόγου. Τα ακριβώς αντίθετα, δηλαδή, απ’ όσα πρεσβεύει ο εξτρεμισμός του ISIS και των τζιχαντιστών, που και για συμβολικούς λόγους «χτύπησαν» στη συγκεκριμένη λεωφόρο. Σε αυτή, άλλωστε, βρίσκεται και το θέατρο «Μπατακλάν», το οποίο είχε Εβραίους ιδιοκτήτες, που είχαν δεχτεί ξανά απειλές από φονταμενταλιστές, ενώ το 2011 είχε γίνει στόχος του «Jaish al-Islam» (μτφ. «Στρατός του Ισλάμ»).
Ήταν Παρασκευή και 13
Το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, η παγωνιά έχει απλωθεί στο Παρίσι που σιγά – σιγά φοράει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα και χιλιάδες Γάλλοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή της «πόλης του φωτός». Την ίδια ώρα, μία ομάδα αυτοκτονίας αποτελούμενοι από τουλάχιστον 9 μαυροφορεμένους άνδρες, πιστούς στο πιο ακραίο δόγμα του Ισλάμ, έχει τα δικά της σχέδια. Να αιματοκυλήσει τη γαλλική πρωτεύουσα, να σπείρει τον θάνατο και τον τρόμο στην «καρδιά» της Ευρώπης, να γεμίσει αμφιβολίες τους απλούς πολίτες για το τι μπορεί να τους συμβεί ακόμη και σε μία βόλτα στον δρόμο.
Συνολικά το Παρίσι θα πληγεί σε επτά διαφορετικά σημεία, τόσο από ενόπλους που ανοίγουν πυρ αδιαφορώντας για το ποιον θα σκοτώσουν, όσο και από βομβιστές αυτοκτονίας. Οι πρώτες επιθέσεις καταγράφονται στις οδούς Bichat και Alibert, στο 10ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, όταν το ρολόι δείχνει περίπου 21:20 τοπική ώρα. Οι φανατικοί τζιχαντιστές θα σκοτώσουν όσους βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων της περιοχής, με το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα να γίνεται στο εστιατόριο «Le Petit Cambodge» (μτφ. «Μικρή Καμπότζη»), όπου δολοφονήθηκαν 11 άτομα.
Σχεδόν 10 λεπτά αργότερα και ενώ στο «Σταντ ντε Φρανς», στο προάστιο Σαιν Ντενί του Παρισίου διεξάγεται η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία (σ.σ. παρουσία του τότε προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ), τρεις εκκωφαντικές εκρήξεις θα ακουστούν σε κοντινή απόσταση από το στάδιο. Στόχος των φονταμενταλιστών του ISIS θα γίνει και μπαρ κοντά στο «Σταντ ντε Φρανς» όπου απλός κόσμος πίνει το ποτό του και παρακολουθεί την αναμέτρηση. Η 13η Νοεμβρίου θα σημαδευτεί και από την ένοπλη εισβολή στο εστιατόριο «La Belle Équipe», στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου δύο μαυροφορεμένοι θα σκοτώσουν τουλάχιστον 18 άτομα πριν πέσουν κι αυτοί νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.
Η σφαγή του «Μπατακλάν»
Ωστόσο, ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία που γράφτηκε εκείνο το «μαύρο» βράδυ είναι η σφαγή το αιματοκύλισμα στο θέατρο «Μπατακλάν», στη λεωφόρο Βολταίρου στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα περισσότερα από 1.500 άτομα και παρακολουθούσε τη συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος «Eagles of Death Metal». Τέσσερις μαυροφορεμένοι, οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια AK-47 Kalashnikov και χειροβομβίδες, μπαίνουν στο θέατρο και το πλημμυρίζουν στο αίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι άδειασαν τουλάχιστον 3-4 γεμιστήρες ο καθένας, ενώ πιάνουν δεκάδες ομήρους με τη γαλλική αστυνομία να εισβάλει τελικά σχεδόν 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να εκτελούν ομήρους. Η ιστορία θα γράψει ότι στο «Μπατακλάν» σκοτώθηκαν 87 άτομα, ενώ νεκροί έπεσαν και οι μαυροφορεμένοι μακελάρηδες.
Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου 2015, ο ISIS θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για το θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας». Ο απολογισμός είναι 130 νεκροί και περισσότεροι από 350 τραυματίες, σε μία επίθεση που άλλαξε για χρόνια τη θεώρηση της Ευρώπης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και την τζιχαντιστική απειλή…