Επικαιρότητα Ιστορία

Μάρμαρα του Παρθενώνα – Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: «Βρετανία και Ελλάδα θα μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία για τα Ελγίνεια»

Μάρμαρα του Παρθενώνα - Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: «Βρετανία και Ελλάδα θα μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία για τα Ελγίνεια»

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή των Μάρμαρων του Παρθενώνα καθώς ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας» εκτιμώντας ότι υπάρχει «συμφωνία που μπορεί να γίνει».

Συγκεκριμένα ο κ. Όσμπορν, μιλώντας στο LBC,  εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου καθώς η Ελλάδα έχει απαιτήσει έντονα να επιστραφούν στην Αθήνα τα μαρμάρινα γλυπτά, που κάποτε βρίσκονταν στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του Μουσείου, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία όπου τα αρχαία αντικείμενα θα μπορούσαν να εκτίθενται και στις δύο χώρες. «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε: Αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ιδιαίτερα πολλά προαπαιτούμενα, και κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω ως λογικοί άνθρωποι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά αν η μία από τις δύο πλευρές πει ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, τότε δε νομίζω να υπάρξει».