Ιστορία

Οι μούμιες επέστρεψαν στην Αίγυπτο

Τα 3 κύρια σημάδια ότι ο γάμος σας δεν πάει καλά

Θα κάνουν το ίδιο και οι τουρίστες;

Η Σακκάρα είναι μια νεκρόπολη της Αιγύπτου λίγο έξω από το Κάιρο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το συγκεκριμένο μέρος. Δεκάδες σαρκοφάγοι ανασύρθηκαν μέσα από τη γη μαζί με αντικείμενα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, όπως ένα άγαλμα της Νεφερτίτης.

Αυτό συνέβη μετά το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας φαραώ Ζοζέρ τον Μάρτιο. Η πυραμίδα είναι 4.700 ετών με τα έργα αποκατάστασης να κρατούν 14 χρόνια και να κοστίζουν πάνω από 6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Μόνο στις αρχές Οκτωβρίου ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι ηλικίας 2.500 ετών. Ήταν εξαιρετικά διατηρημένες με τα χρώματα και τα ιερογλυφικά να είναι καθαρά. Αυτή η ανακάλυψη έδωσε θάρρος στους Αιγύπτιους. Γιατί θα μπορούσε να να επανα΄φερει στη χώρα τουρίστες.

Επίσημα οι Αίγυπτος κάλεσε δεκάδες διπλωμάτες, οι οποίοι κοινοποίησαν φωτογραφίες των νέων ευρημάτων στα κοινωνικά μέσα. Ο πρώην υπουργός αρχαιοτήτων Zahi Hawass δήλωσε στο CNN, πως «η ανακάλυψη μπήκε στις καρδιές όλων ανά τον κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα του Νείλου και των Πυραμίδων αυξανόταν με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι που ήρθε η πανδημία. Τον Μάρτιο οι πτήσεις μειώθηκαν και οι αρχαιολογικοί χώροι έκλεισαν. Το 20129 ο τουρισμός αποτέλεσε το 9% του ΑΕΠ της χώρας, με τα στοιχεία να δείχνουν νέα μεγάλη άνοδο για την επόμενη χρονιά. Η πανδημία ωστόσο δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τουριστικές δαπάνες στην Αίγυπτο αυτή τη χρονιά από 17,8 δισ. δολάρια σε 2,7 δισ. δολάρια.

Οι μούμιες επέστρεψαν στην Αίγυπτο

@aljazeera.com

Τον Ιούνιο άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι των πυραμίδων, ενώ το Σεπτέμβριο άνοιξαν και αρκετοί υπόλοιποι, με τις ελπίδες να μετατίθενται για το 2021. Το νέο μουσείο της Αιγύπτου κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον Zahi Hawass, είναι το «πιο σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα στον κόσμο».

Οι 59 σαρκοφάγοι θα μεταφερθούν εκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί με τους τουρίστες και την Αίγυπτο. Αν η πανδημία συνεχιστεί κανείς δεν εγγυάται ότι οι τουρίστες θα είναι στο μουσείο για να θαυμάσουν τις «μούμιες» που επέστρεψαν. Ο Hawass πιστεύει ότι οι Αίγυπτος «είναι πιο ασφαλής σε σχέση με άλλες χώρες». Οι μούμιες επέστρεψαν, θα γίνει το ίδιο και με τους τουρίστες;