Πρόσωπα

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Οι απλές συμβουλές του για τη ζωή και τη δουλειά

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Οι απλές συμβουλές του για τη ζωή και τη δουλειά

Είχε μερικές βασικές συμβουλές για τη ζωή, που εξακολουθούν να ισχύουν μετά από σχεδόν έναν αιώνα.
Όταν δεν ήταν απασχολημένος να αποκωδικοποιεί τα μυστήρια του σύμπαντος, ο μεγάλος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν μοίραζε τη σοφία του για πιο καθημερινά ζητήματα, όπως η ανθρώπινη ευτυχία και ολοκλήρωση.

Δύο σημειώματα με συμβουλές, που έδωσε αντί… φιλοδωρήματος σε έναν ταχυδρόμο στο Τόκιο το 1922, πουλήθηκαν σε δημοπρασία το 2017 αντί 1,5 εκατ. δολαρίων.

Η ιστορία λέει ότι ο επιστήμονας δεν είχε αρκετά ψιλά για να δώσει φιλοδώρημα στον ταχυδρόμο και αντί γι’ αυτό έγραψε κυριολεκτικά μερικές συμβουλές για τη ζωή.

«Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία από το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που αυτό συνεπάγεται», έγραφε το ένα σημείωμα.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», έγραφε το δεύτερο.

Ο Αϊνστάιν είχε μόλις πληροφορηθεί ότι θα πάρει το Νόμπελ Φυσικής και έτσι φέρεται να είπε στον ταχυδρόμο που του παρέδωσε ένα μήνυμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στο Τόκιο, πως εάν είναι τυχερός, αυτά τα σημειώματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα κανονικό φιλοδώρημα.

Τα λόγια το Αϊνστάιν γράφτηκαν δεκαετίες πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν τα βιβλία αυτο-βοήθειας και οι συμβουλές των coaches, ουσιαστικά καλώντας τον καθένα να συνεχίσει να κάνει καλή δουλειά, ακόμα και όταν αυτή είναι δύσκολη, αντί να κυνηγά τη φήμη, το χρήμα και όλα τα υπο-προϊόντα της δουλειάς που τελικά, προσφέρουν μικρότερη ικανοποίηση.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο Αϊνστάιν ενδεχομένως να μην ήταν πολύ ευχαριστημένος με το μονοπάτι που είχε πάρει τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν βρισκόταν σε περιοδεία ανά τον κόσμο, ως διασημότητα της φυσικής.

Ίσως απλά να επιθυμούσε λίγη ηρεμία και γαλήνη σε ένα πιο οικείο περιβάλλον και όχι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο μακρινό Τόκιο, εκείνη τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, η συχνά παραγνωρισμένη αξία της απλότητας στη ζωή είναι κάτι που δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να το καταλάβεις.

Μερικές φορές, όμως, βοηθάει να σου το θυμίζει κάποιος, ειδικά αν πρόκειται για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
ΠΗΓΗ in.gr