Πρόσωπα

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε
Σε ηλικία 95 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σε ηλικία 95 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017 μετά από 30 χρόνια στην εξουσία της αφρικανικής χώρας.

Ο Μουγκάμπε απεβίωσε σε νοσοκομείο στη Σιγκαπούρη. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για 37 χρόνια, αλλά ήταν και το σύμβολο της ελευθερίας στην Αφρική αφού οδήγησε τη Ζιμπάμπουε στην ανεξαρτησία από τη βρετανική αποικιοκρατία.

Η ανακοίνωση του θανάτου στα ΜΜΕ:

Kατηγορήθηκε επανειλημμένα διεθνώς για τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας, για καλπονοθεία, εκφοβισμό των αντιπάλων και καταχρήσεις.

Είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην τότε Ροδεσία, ενώ είχε φυλακιστεί, χωρίς δίκη, για πάνω από μία δεκαετία για τη σφοδρή κριτική του κατά της κυβέρνησης της Ροδεσίας.

Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.