Άλλα Sports Επικαιρότητα Κρήτη

Έτσι μπορούν (και πρέπει) να συνυπάρξουν τα Ενετικά Τείχη και το τένις!

Έτσι μπορούν (και πρέπει) να συνυπάρξουν τα Ενετικά Τείχη και το τένις!

Η τεκμηριωμένη πρόταση του Ομίλου Αντισφαίρισης Ηρακλείου απέναντι στις αιτιάσεις για απομάκρυνση των αθλητικών δραστηριοτήτων από το μνημείο

Σχεδόν εκατό χρόνια ο όμιλος αντισφαίρισης Ηρακλείου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον κρητικό αθλητισμό. Και ταυτόχρονα….ζωνταντεύει ένα ανεκτίμητης αξίας μνημείο , όπως είναι τα ενετικά Τείχη της πόλης. Με λάθη; Ναι με πολλά γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες έγιναν αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές που επιβάρυναν το μνημείο, δυσκόλεψαν πολύ την και την ίδια την Αρχαιολογία που διαχρονικά είχε αντιρρήσεις. Ωστόσο, οι τελευταίες αντιδράσεις και οι απολυτότητες ότι το τέννις πρέπει να φύγει τελείως από την τάφρο και τα ενετικά Τείχη είναι ανεδαφικές και μάλλον δεν εξυπηρετούν ούτε την πόλη ούτε τον ιστορικό χώρο!

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Ομίλου Αντισφαίρισης κάνει μια μελετημένη και εντελώς ρεαλιστική πρόταση συνύπαρξης των Τειχών και των αθλητικών δραστηριοτήτων που στο κάτω κάτω της γραφής είναι μια μεγάλη προσφορά για την πόλη και τους νέους! Μπορούν για παράδειγμα οι όποιες κατασκευές να έχουν ασφαλή απόσταση από το μνημείο, να υπάρξει αισθητική αναβάθμιση, και συνεχής επιβλεψη του πάρκου. Τα τείχη και ο αθλητισμός μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν!

Στην επιστολή που απευθυνεται στον δήμαρχο και σε όλους τος τοπικούς φορείς και που υπογράφεται από τους κ.Δελάκη και Περδικογιάννη επισημαίνονται όλες οι παράμετροι που μπορούν να ληφθούν υποψιν για την συνεργασία αυτή!

Η επιστολή

“Με βάση τις τελευταίες ενημερώσεις από τα ΜΜΕ αλλά και τις δηλώσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων, γίνεται σαφές ότι η στερέωση του τείχους στην ανατολική πλευρά της πόλη βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Επίσης σε χθεσινή ημερίδα(20.03.2019) για τα Ενετικά τείχη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανέφερε στην εισήγηση της ότι με την έναρξη των εργασιών στερέωσης του τείχους θα κλείσουν τα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Ηρακλείου.

Ενώ όμως οι μελέτες ετοιμάστηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου και παραδόθηκαν στο ΥΠΠΟ και έχει επίσης εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και από το πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία των γηπέδων τένις του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. στα οποία κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά σημαντικά Διεθνή, Εθνικά και Παγκρήτια Πρωταθλήματα Τένις

Σε πολλές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τον Αντιδήμαρχο ΤΕ αλλά και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, έχει γίνει γνωστό ότι πριν από την έναρξη των εργασιών στερέωσης του τείχους απαιτείται να προηγηθεί η μετακίνηση κατά 7 μέτρα των γηπέδων 1, 2,3 και 4 των εγκαταστάσεων του ΗΡΑΚΛΕΙΟ ώστε να συνεχιστεί το έργο του σημαντικού δημόσιου χαρακτήρα σχολείου τένις της πόλης με καθημερινή παρουσία εκατοντάδων παιδιών, χωρίς προβλήματα.

Έχει γίνει γνωστό ότι ακόμα και η απώλεια ενός γηπέδου τένις για μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Ομίλου και καθιστά αδύνατη την τέλεση Διεθνών και Εθνικών Πρωταθλημάτων Τένις.

Ενδεικτικά για το 2019 έχουν ανατεθεί στον Ιστορικό Όμιλο οι παρακάτω αγώνες που δείχνουν την μεγάλη σημασία που έχει το σωματείο για το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό τένις αλλά και την προτίμηση για αγώνες στο κέντρο της πόλης, για όλους εκείνους τους αθλητές και συνοδούς που επιλέγουν το Ηράκλειο για τις αναμετρήσεις τους.

Ετήσιες ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ που έχουν ανατεθεί στο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α.

Ενδεικτικά για το έτος 2019

Ευρωπαϊκό Τουρνουά Τένις JUNIORS

23-30 Μαρτίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 14 ετών

Φορέας: TENNISEUROPE, ΕΦΟΑ

130 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Εθνικό Πρωτάθλημα JUNIORS Επιπέδου 1

17-21 Μάϊου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 και 18 ετών

Φορέας: Ομοσπονδία τένις Ελλάδος (ΕΦΟΑ), Ζ΄ΕΦΣΑΚ( ένωση συλλόγων Κρήτης)

400 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Τουρνουά Δήμου Ηράκλειου

Μάϊο ή Ιούνιο 2019

Φορέας: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Ζ’ ΕΦΣΑΚ

200 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ

8η Γιορτή JUNIORS «10 με τόνο»

1-2 Ιουνίου 2019 Αγόρια Κορίτσια 6-10 ετών

Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ

150 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΦΗΜΗ-ΖΑΡΟΣ Tennis Open 2019

1-20 Ιουλίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες

300 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ

3ο Παγκρήτιο Τουρνουά JUNIORS Πορτοκαλί μπάλας

6 Οκτωβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 7-10 ετών

Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ

60 συμμετοχές

Εθνικό Πρωτάθλημα JUNIORS Επιπέδου 2

8-22 Οκτωβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14 και 16 ετών

Φορέας: ΕΦΟΑ, Ζ’ ΕΦΣΑΚ

200 συμμετοχές

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Masters Βετεράνων 2019

1-3 Νοεμβρίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες Ζ’ ΕΦΣΑΚ

Φορέας: Ζ΄ΕΦΣΑΚ

24 συμμετοχές

Παγκρήτιο Τουρνουά JUNIORS Επιπέδου 3

16-17 Νοεμβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 ετών

Φορέας: ΕΦΟΑ, Ζ΄ΕΦΣΑΚ

120 συμμετοχές

Masters JUNIORS Ένωσης 2019

30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 ετών

Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ

48 συμμετοχές

Christmas Members Championship 2019

1-22 Δεκεμβρίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες

110 συμμετοχές

Το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» σε συχνές συναντήσεις επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την σημασία για την πόλη να διατηρήσει το σύνολο των αγωνιστικών του χώρων στο κέντρο της, τόσο για το καλό των αγοριών και κοριτσιών της πόλης όσο και για την τέλεση αγώνων εξαιρετικής σημασίας για το κοινό της.

Με βάση τα παραπάνω το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. συμφώνησε απόλυτα με τη πρόταση του masterplanγια τα ΤΕΙΧΗ του Δήμου Ηρακλείου

«…Σε επαφή με το χώρο του σχολικού συγκροτήματος βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ηρακλείου (Ο.Α.Η.), ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 1928, και του οποίου οι αθλητικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν το νοτιοανατολικό μέρος του προμαχώνα και τη μοναδική χαμηλή πλατεία, με τα γήπεδα τένις να καλύπτουν μέρος της τάφρου.

Προτείνεται η κατεδάφιση ορισμένων βοηθητικών κατασκευών που δε συνάδουν με το χώρο, ενώ διατηρούνται τα οκτώ γήπεδα τένις μέσα στην τάφρο επί της λεωφόρο Ικάρου. Τα τέσσερα από αυτά, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του ευθύγραμμου τμήματος του τείχους, μεταφέρονται σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από αυτό έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος χώρος διέλευσης παράλληλα με τον πόδα του τείχους…»

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ στην τάφρο επιτρέπονται μόνο ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ παραμένει στο σύνολό του το Στάδιο Ελευθερίας.

Να σημειωθεί ότι από τα 16.306 τετραγωνικά μέτρα του Πάρκου Νεολαίας μόνο τα 5.100 τετραγωνικά μέτρα (περίπου το 33%) διατίθενται για αγωνιστικούς χώρους με ελεύθερη επισκεψιμότητα από όλες τις πλευρές, ενώ από τα 23.500 τ.μ. του Σταδίου Ελευθέριας το 100% διατίθεται για αγωνιστικούς χώρους με υψηλή περιμετρική περίφραξη

Με βάση τα παραπάνω προτείνεται

-Μετακίνηση των γηπέδων τένις που βρίσκονται σε επαφή με τα ενετικά τείχη σε απόσταση 7.00 μ από αυτά με ταυτόχρονη καθαίρεση και απομάκρυνση υφιστάμενης υψηλής οριοθέτησης αυτών και επανεξέταση του πλέγματος προστασίας περιμετρικά των γηπέδων

-Η προτεινόμενη μετακίνηση συμβάλλει στην δημιουργία ελεύθερης ζώνης πλάτους 7.00 μ στο «πόδι» του τείχους σε μόλο το μήκος του.

-Η μετακίνηση των γηπέδων κατασκευαστικά δεν τροποποιεί την υφιστάμενη κατάσταση, αφού χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της τελικής επιφάνειας του υπάρχοντος αγωνιστικού χώρου και συμπληρώνεται μόνο λωρίδα πλάτους 7.00 μ και μήκους 32,90 μ., με υλικό ιδίας μορφής προκειμένω τα γήπεδα να αποκτήσουν τις προβλεπόμενες διαστάσεις.

Για τα γήπεδα τένις που βρίσκονται βορειότερα προς την οδό Εφέσου, δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση.

Το πλάτος των 7.00 μ από το «πόδι» του τείχους κρίθηκε απαραίτητο και ορίστηκε από τον μελετητή κ. Γ. Χατζηγεωργίου Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, μελετητή του έργου:

«Στερέωση και αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο-Αγ. Φραγκίσκος και Ορεκιόνε προμαχώνα Σαμπιονάρα».

Με την βεβαιότητα ότι ο Δήμος Ηρακλείου αντιλαμβάνεται ότι διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που αντίστοιχό του μόνο ο Όμιλος Αθηνών διαθέτει, με γήπεδα τένις στο κέντρο του και άμεση γειτνίαση και αρμονική συνύπαρξη με τον Αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας (στήλες Ολυμπίου Διός),

είμαστε σίγουροι ότι μαζί με τον Ιστορικό Όμιλο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» θα κάνει τις απαραίτητες κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να διαφυλάξει αυτό το σημαντικό σημείο Αθλητικού Πολιτισμού για τα παιδιά και την πόλη σε συνδυασμό με την απαραίτητη στερέωση του Ενετικού Τείχους”

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΡΔΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

 

 

cretalive