Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Ποιος και γιατί δεν θέλει να γίνει ο τελικός στην OPAP Arena;

Κατά τα φαινόμενα, ο Ολυμπιακός χαλάει(;) το… γλυκό. Γιατί δεν (μπορεί να) είναι τυχαία όλη αυτή η πρεμούρα, που τόσο αθώα «απλώνεται» στο διαδίκτυο εν είδη προβληματισμού «για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού». Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Η χώρα που ζούμε είναι πανέμορφη. Η διαπίστωση πως εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει ίχνος ντροπής στις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας που εξουσιάζουν τον τόπο, δεν αναιρεί το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι γης με φυσικές ομορφιές και ιστορία τέτοια που διαμόρφωσε σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο που εξελίχθηκε ο δυτικός κόσμος. Επομένως το «σε τι χώρα ζούμε» είναι αδόκιμο.

Τώρα, ο τρόπος ζωής σήμερα, σκληρός, αδυσώπητος και αποκρουστικός, οφείλεται κυρίως σε όλους αυτούς που κατά καιρούς εμφανίστηκαν ως «σωτήρες» στο πολιτικό προσκήνιο, έχοντας αποκλειστικά και μόνο προσωπικά κίνητρα. Αλλά και σε όλους εμάς που σε ποσοστό 99% προσφέραμε την εμπιστοσύνη μας, ορμώμενοι όχι από κίνητρα και διαθέσεις που αφορούν το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά την… πάρτη μας.

Και όταν ο ωχαδερφισμός έχει σημειώσει ιστορικό limit up σε θέματα που αφορούν την επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, σιγά μην γλίτωνε ο αθλητισμός. Εν προκειμένω, το νέο… παιχνιδάκι είναι ο τελικός του Europa Conference League, που είναι προγραμματισμένος εδώ και μήνες για τις 29 Μαΐου, με γήπεδο διεξαγωγής την OPAP Arena.

Το νεόδμητο, σύγχρονο, με όλες τις ανέσεις γήπεδο της ΑΕΚ, που φυσικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις της UEFA και η επιλογή του από τη διοργανώτρια αρχή αποτέλεσε μια πρώτης τάξης διαφήμιση για τη χώρα. Σε συνδυασμό φυσικά με το γεγονός πως νωρίτερα στη σεζόν διεξήχθη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο τελικός του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία και δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Επιτέλους -θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς- δείχνουμε ένα σοβαρό πρόσωπο στα τεκταινόμενα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρουσιάζουμε γήπεδα της προκοπής και ικανότητα να συνεργαστούμε με την UEFA, αναβαθμίζοντας την εικόνα μας στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η πρόκριση μιας ελληνικής ομάδας στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για να θυμηθούμε το πραγματικό μας status. Κατά τα φαινόμενα, ο Ολυμπιακός χαλάει(;) το… γλυκό. Γιατί δεν (μπορεί να) είναι τυχαία όλη αυτή η πρεμούρα, που τόσο αθώα «απλώνεται» στο διαδίκτυο εν είδη προβληματισμού «για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού».

Και για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν αφήνω καμία υπόνοια για την ΑΕΚ. Ναι, δεν είναι ιδανικό σενάριο για την ΑΕΚ και τους οπαδούς της να παίξει ένας μεγάλος της αντίπαλος τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο γήπεδο της, κάτι που προφανώς θα ίσχυε για τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό τον Ολυμπιακό. Ούτε -δυστυχώς- έχουμε το επίπεδο αθλητικής κουλτούρας να το δεχθούμε ως ένα ποδοσφαιρικό γεγονός – και πιθανότατα να μην το αποκτήσουμε ποτέ. Ωστόσο για την ΑΕΚ είναι διαφήμιση, αφού δύσκολα οι εσωτερικές μας «ανασφάλειες» θα φτάσουν στις χώρες του εξωτερικού, όπου θα ταξιδέψει το γεγονός της διεξαγωγής του τελικού στην Ελλάδα και την OPAP Arena.

Η απορία μου έχει να κάνει τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με την αστυνομία. Είναι διατεθειμένες να διασύρουν τη χώρα; Γιατί ακόμη και η κουβέντα -πολύ περισσότερο μια οριστική εξέλιξη- περί μη διεξαγωγής του τελικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι γελοία και ντροπιαστική για τη χώρα σε αθλητικό τουλάχιστον επίπεδο.