Αθλητικά

Καταγγελίες για παρενόχληση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου από τη Στεφανίδη και την Παπαδοπούλου

Σοβαρές καταγγελίες για φραστική παρενόχληση έκαναν η Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη και η πρωταθλήτρια στο βάδην Χριστίνα Παπαδοπούλου, για περιστατικά παρενόχλησης, από προπονητές και αθλήτριες.

Καταγγελίες που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, καθώς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτυπώνουν μία γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στον ελληνικό στίβο.

H Στεφανίδη με ανάρτηση στα Social Media της, αναφέρεται σε άτομα που σχολίασαν με δεικτικό τρόπο το πόσο τρώει, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βόλο.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης έγραψε: «Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω. Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου. Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του. Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;»

Η Στεφανίδη μάλιστα αναφέρθηκε και γενικότερα σε μία αρρωστημένη κατάσταση γύρω από τους αθλητές και τις αθλήτριες του στίβου στην Ελλάδα. «Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκέφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του @manolo . Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ.»

Αθλήτριες παρενόχλησαν την Παπαδοπούλου

Η αποκάλυψη της Στεφανίδη δεν ήταν η μοναδική καθώς και η Χριστίνα Παπαδοπούλου έκανε καταγγελία για άσχημη συμπεριφορά από συναθλήτριες της, κατά τη διάρκεια του αγώνα των 5000 χλμ. βάδην στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Η Παπαδοπούλου αγνόησε όσα άκουγε και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο μετά τον αγώνα προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία στον ΣΕΓΑΣ και την Πρόεδρο του Σοφία Σακοράφα.

Από τη στιγμή που η Παπαδοπούλου ανέφερε πρόσωπα και καταστάσεις, τότε αναμένεται να επιληφθούν του θέματος, τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας και η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ in.gr