Αθλητικά

Μουντιάλ 2022: Η απάντηση της ΕΡΤ για τα δικαιώματα προβολής

Μουντιάλ 2022: Η απάντηση της ΕΡΤ για τα δικαιώματα προβολής

Η ΕΡΤ, θέλοντας να απαντήσει σε όσους της ασκούν «εντελώς άδικη κριτική», δηλώνει για τα δικαιώματα προβολής του Μουντιάλ 2022 πως η FIFA έλαβε την απόφαση να μπουν στον διαγωνισμό και συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα ώστε να επωμιστούν μαζί με τα ιδιωτικά κανάλια το συνολικό κόστος.

Μάλιστα, η ΕΡΤ αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που αποκλείεται «το σύνολο των τηλεθεατών από τη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιες μεταδόσεις αγώνων» του Μουντιάλ 2022, παρά το γεγονός ότι «διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από τη δημόσια τηλεόραση για να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα».

Η σημερινή (21.11.2022) ανακοίνωση της ΕΡΤ έρχεται λίγο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν εναντίον του ΑΝΤ1, επειδή έπεσε μαύρο στη μετάδοση του αγώνα Αγγλία-Ιράν από το ΑΝΤ1+, τη συνδρομητική πλατφόρμα που θα προβάλλει τα περισσότερα ματς της φάσης των ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι τελικά ο ΑΝΤ1 μετέδωσε στο ελεύθερο κανάλι του τον αγώνα Ολλανδία-Σενεγάλη. Στο ελεύθερο κανάλι θα προβληθεί και ο τελευταίος αγώνας της σημερινής ημέρας ΗΠΑ-Ουαλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΡΤ:

«Επειδή η ΕΡΤ δέχεται μια εντελώς άδικη κριτική, ότι δήθεν άφησε να πάρουν το Μουντιάλ τα ιδιωτικά κανάλια, πρέπει να γίνει γνωστή η αλήθεια.

Η ΕΡΤ, στον σχετικό διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο του 2021, διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από τη δημόσια τηλεόραση για να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα του Μουντιάλ του Κατάρ και να μεταδώσει ελεύθερα όλους τους αγώνες στα τρία κανάλια της, όπως γινόταν πάντα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε αιφνιδιαστικά να υπάρξει στην Ελλάδα και εναλλακτικός διαγωνισμός, στον οποίο μπορούσαν να μετέχουν και συνδρομητικές πλατφόρμες συνεπωμιζόμενες, έτσι, το συνολικό κόστος με τα ιδιωτικά κανάλια και αποκλείοντας για πρώτη φορά το σύνολο των τηλεθεατών από τη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιες μεταδόσεις αγώνων.

Για να γίνει ακόμη πιο σαφές ότι κανένας δεν επέβαλε στην ΕΡΤ να αποχωρήσει από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, στον αμέσως επόμενο διαγωνισμό για μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, η δημόσια τηλεόραση διεκδίκησε και εξασφάλισε, ήδη, τα δικαιώματα τόσο για το Euro 2024 όσο και για το Euro 2028, οι αγώνες των οποίων -εννοείται- ότι θα μεταδοθούν ελεύθερα».