ΤΕΝΙΣ

Μάχη Halle και Queen’s για το πρώτο 1000άρι σε γρασίδι

Μάχη Halle και Queen’s για το πρώτο 1000άρι σε γρασίδι

Το ότι η ATP εξετάζει εδώ και αρκετό διάστημα την πιθανότητα ενός 1000άριου τουρνουά κατά τη διάρκεια της grass season δεν είναι μυστικό. Ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος του οργανισμού, Αντρέα Γκαουντέντσι μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό, έκανε γνωστές τις προθέσεις του για ένα τέτοιο τουρνουά το οποίο θα είναι το πρώτο στην ιστορία της ATP σε γρασίδι. 

Προς το παρόν υπάρχουν 9 τουρνουά Masters 1000 που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Από αυτά 3 διεξάγονται στο χώμα και τα υπόλοιπα 6 σε σκληρά courts. Ωστόσο και φέτος θα διεξαχθούν μόνο 8 λόγω της νέας ακύρωσης των τουρνουά στην Κίνα (Shanghai Masters) εξαιτίας της πανδημίας. 

Ο Γκαουντέντσι επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει σε 10 των αριθμό των Masters με την πρόσθετη προσθήκη να είναι ένα τουρνουά σε γρασίδι. Για την ώρα υπάρχει μια διαφορά τριών μηνών μεταξύ του Rome Open και του Canadian Open που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία Masters. 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα 1000άρι τουρνουά ενδιάμεσα, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι αυτό θα είναι την grass-season. 

ATP Masters 1000

  • 1974 -Indian Wells Masters (ΗΠΑ) – Hard
  • 1985 – Miami Open (ΗΠΑ) – Hard
  • 1897 – Monte Carlo Masters (Γαλλία) – Clay
  • 2002 – Madrid Open (Ισπανία) – Clay
  • 1930 – Italian Open (Ιταλία) – Clay
  • 1881 – Canadian Open (Καναδάς) – Hard
  • 1899 – Cincinnati Masters (ΗΠΑ) – Hard
  • 2009 – Shanghai Masters (Κίνα) – Hard
  • 1969 – Paris Masters (Γαλλία) – Indoor Hard

“Υπάρχουν τρεις εβδομάδες μεταξύ του Roland Garros και του Wimbledon”, δήλωσε ο πρόεδρος της ATP. “Το γρασίδι είναι η μοναδική επιφάνεια όπου δεν υπάρχει Masters 1000. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ της Ρώμης και του Καναδά η ATP δεν θα έχει premium περιεχόμενο για τους φίλους του τένις για περίπου δύο μήνες.” τόνισε ο Γκαουντέντσι. 

Οι δύο μεγάλες…υποψηφιότητες για το πρώτο 1000άρι σε γρασίδι είναι το τουρνουά στο Χάλε, αλλά και το Queen’ s στο Λονδίνο. Κάθε ένα από αυτά τα τουρνουά σαφώς έχει τα δικά του ισχυρά επιχειρήματα για να αναβαθμιστεί σε Masters, από ATP 500 που είναι τώρα. Επιπλέον αν συμβεί αυτό τότε θα πάψουν να διεξάγονται στην ίδια εβδομάδα στο καλεντάρι της ATP. 

“Οι Γερμανοί αγαπούν το τένις και την ιστορία του. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Το Queen’s σίγουρα προσφέρει το πλεονέκτημα στους παίκτες ότι βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο για το Wimbledon που θα ακολουθήσει. Από την άλλη το Λονδίνο έχει ήδη το Wimbledon. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι τα πλάνα μας για το μέλλον περιλαμβάνουν 10 τουρνουά ATP Masters 1000.”, συμπλήρωσε ο Ιταλός πρόεδρος χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την πιθανό σεζόν που θα μπορούσε να προστεθεί στο καλεντάρι το πρώτο 1000άρι τουρνουά σε γρασίδι.