Αθλητικά

Βοτανικός: Ξεμπλοκάρει η διπλή ανάπλαση – Τα ευχάριστα νέα για τον Παναθηναϊκό και οι υπόλοιπες επενδύσεις

Βοτανικός: Ξεμπλοκάρει η διπλή ανάπλαση – Τα ευχάριστα νέα για τον Παναθηναϊκό και οι υπόλοιπες επενδύσεις

Κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αστική ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας– Βοτανικού, την αποκαλούμενη Διπλή Ανάπλαση, ένα έργο που συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.  Η τελευταία εξέλιξη αφορά απόφαση της Κυβέρνησης να προσφέρει στο Σωματείο του Παναθηναϊκού το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου, όχι για 15 χρόνια όπως προέβλεπε αρχικά, αλλά για 49.

Συγκεκριμένα, ως προς την διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, η Κυβέρνηση αποφάσισε και σε νεότερη ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ως τροπολογία στο άρθρο 60 του ν. 4809/21, το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στο σωματείο του Παναθηναϊκού, όχι για 15 αλλά για 49 έτη από την έναρξη της παραχώρησης για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Με αυτή την κίνηση, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι εμπράκτως αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για να ολοκληρωθεί η διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό και να πραγματοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του κόσμου του Παναθηναϊκού.

Απαραίτητα έργα

Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα, ο δήμος Αθηναίων έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις όπως την έγκριση δαπάνης για τις μελέτες και έρευνες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πέριξ του προς ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό.  Με αυτή την απόφαση θα καταστεί δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας από τη ΔΑΟΚΑ (κεντρική υπηρεσία έκδοσης οικοδομικών αδειών) του ΥΠΕΝ.

Ακόμη, υπάρχει αίτημα του Δήμου Αθηναίων να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κατασκευή του νέου γηπέδου.  Υπενθυμίζεται, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων, που είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ο δήμαρχος Αθηναίων, ήταν 163,5 εκατ. ευρώ.

Για να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει το έργο της Διπλής Ανάπλασης χρειάζεται να συμφωνήσουν εκτός από την κυβέρνηση, τον δήμο και την ποδοσφαιρική ομάδα και η ΑΕΠ Ελαιώνα (που ανήκει σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ).

Στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο, προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο, εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, θα δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ., χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ