Επικαιρότητα Θρησκευτικά Θέματα

O Joe Biden θα είναι μόλις ο δεύτερος Καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ

Τι είναι το Internet out και γιατί το τρέμει η κυβέρνηση στο lockdown

Ποιος ήταν ο άλλος;

Ο Joe Biden έχει αναφερθεί πολλές φορές στην πίστη του, η οποία τον βοήθησε να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής του. Κάθε εβδομάδα παρακολουθεί την λειτουργία στον Άγιο Ιωσήφ του Ντέλαγουερ, όπου εκλέγεται επί αρκετές δεκαετίες.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Biden θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο θα είναι μόλις ο 2ος Καθολικός πρόεδρος της χώρας. Οι από τους υπόλοιπους 44 οι περισσότεροι ήταν Προτεστάντες ενώ υπήρξαν και μερικοί Αντιτριαδικοί. Ποιος ήταν ο μοναδικός μέχρι στιγμής Καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ;

Αυτός ήταν ο John F. Kennedy. Με ιρλανδική καταγωγή, ο Kennedy δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από καθολικός. Το ίδιο και ο Biden. To 1960, o JFK κατάφερε να εκλεγεί κερδίζοντας τον Richard Nixon με διαφορά μόλις 112 χιλιάδων ψήφων αλλά καταφέρνοντας να κερδίσει 303 εκλέκτορες. Έτσι έγινε ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρώτος Καθολικός που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

https://www.papalartifacts.com/july-2-1963-pope-paul-vi-receives-president-john-kennedy-just-days-after-the-popes-election/

@papalartifacts.com

Η θητεία του ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αφού παρέμεινε πρόεδρος για μόλις 34 μήνες, με την δολοφονία του στο Ντάλας του Τέξας να στοιχειώνει μέχρι σήμερα την αμερικανική πολιτική ζωή και ιστορία.

Τώρα ο Joe Biden είναι ο δεύτερος Καθολικός που θα χριστεί πρόεδρος. Ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την ψήφο της πλειοψηφίας των Καθολικών της χώρας, αφού σύμφωνα με το VoteCast ο Donald Trump πήρε το 57% της ψήφου των Καθολικών, ενώ ο Biden το 42%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην θέση του Biden υπέρ της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ», βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε το 1973 στις ΗΠΑ το δικαίωμα στην άμβλωση, κάτι που του για τους Καθολικούς είναι «κόκκινη» γραμμή. Μπορεί ο Trump να είναι Προτεστάντης, αλλά έγινε ο πρώτος πρόεδρος που τον Ιανουάριο του 2020, επισκέφτηκε την ετήσια συγκέντρωση «March for Life», την μεγαλύτερη συγκέντρωση κατά των αμβλώσεων.

https://www.nbcnews.com/politics/2016-election/biden-trump-v-pope-not-hard-call-n521201

@nbcnews.com

Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη του Biden στου γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Οι Καθολικοί ούτε αυτό βλέπουν με καλό μάτι. Πάντως η εκλογή ενός Καθολικού προέδρου σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στην πολιτική του. Οι σχέσεις με το Βατικανό λογικά θα περάσουν τις καλύτερές τους στιγμές την επόμενη τετραετία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρονται σε αυτόν ως «Joe Catholic», γιατί «Μοιάζει, φέρεται και μιλάει όπως η πλειοψηφία των καθολικών της χώρας», όπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Θρησκευτικών και Παραδοσιακών Σπουδών του πανεπιστημίου Fordham, David Gibson.

Το μήνυμα του Biden είναι πως θέλει να ενώσει ολόκληρη την χώρα, η οποία πέρασε 4 χρόνια διχασμένη επί της προεδρίας του Donald Trump. Απ’ ότι φαίνεται θα κληθεί να ενώσει και τους πιστούς της Καθολικής θρησκείας στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ