Βατικανό

Συγγνώμη του πάπα Φραγκίσκου στους αυτόχθονες του Καναδά

Νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: "Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης"

Για την κακοποίηση παιδιών σε καθολικά σχολεία – Το γεγονός θεωρείται ιστορικής σημασίας

Τη βαθιά του θλίψη για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών αυτοχθόνων σε σχολεία στον Καναδά, τα οποία ήταν υπό την εποπτεία της Καθολικής Εκκλησίας, εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αλμπέρτα, σε ένα «προσκύνημα μετάνοιας», όπως λέει. Καταβεβλημένος από πρόσφατα προβλήματα υγείας,  ο Πάπας ήταν και πάλι σε αναπηρικό αμαξίδιο.

«Ζητάω συγγνώμη, ζητάω συγχώρεση, ειδικά για τους τρόπους με τους οποίους πολλά μέλη της Εκκλησίας και θρησκευτικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν -και μέσα από την αδιαφορία τους- σε σχέδια πολιτιστικής καταστροφής», είπε ο Φραγκίσκος μπροστά σε 2.000 επιζώντες από το σύστημα των θρησκευτικών σχολείων.

Εξέφρασε ακόμη την «οργή και την ντροπή του» για τις οδυνηρές μνήμες του τρόπου με τον οποίο μεταχειρίστηκαν τους αυτόχθονες Καναδούς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, πολιτικοί και βουλευτές.

Τουλάχιστον 150.000 παιδιά αυτοχθόνων αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους μεταξύ 1881 και 1996 και εξαναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε σχολεία που επόπτευε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Εκεί συχνά υφίσταντο σωματική τιμωρία αν μιλούσαν τη γλώσσα τους. Πολλά εξ αυτών λιμοκτονούσαν, ήταν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μεγάλος αριθμός τους έπασχε από φυματίωση, έδειχναν οι κυβερνητικές έρευνες.

Το σχολείο στην πόλη όπου βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κοινότητα Μάσκουατσις στον δυτικό Καναδά, έχει πλέον γκρεμιστεί και στη θέση του βρίσκεται χώρος μνήμης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη για την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων ήδη από το 2008, ενώ έχει καταβάλει μεγάλα ποσά στους επιζώντες. Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά έχει κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».