Διεθνή

«Άκυρο» και των ΗΠΑ στην άσκηση «Anadolu Ankasi 2021» – Ενοχλημένη η Άγκυρα

«Άκυρο» και των ΗΠΑ στην άσκηση «Anadolu Ankasi 2021» – Ενοχλημένη η Άγκυρα

«Ενολχημένη» είναι η Τουρκία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Σλοβακία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην κοινή πολυεθνική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», λόγω του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα ο τουρκικός Τύπος να ασκεί σκληρή κριτική στους Αμερικανούς.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο SKAI, επικαλούμενο πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να μην «δώσουν το παρών» στην κοινή αυτή στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία αλλά και το ψευδοκράτος, το οποίο αποτέλεσε και ο λόγος απόσυρσης των Αμερικανών και των Σλοβάκων.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άσκηση «Anadolu Ankasi 2021» λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου με σενάρια έρευνας και διάσωσης αλλά και συνεργασίας χερσαίων δυνάμεων με αεροπορική υποστήριξη, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού:

  • Η Τουρκία συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F-16, drones τύπου ANKA-S αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, καθώς επίσης με ελικόπτερα AS-532 και T-129, ενώ ακόμα συμμετέχουν δυνάμεις της στρατιωτικής χωροφυλακής αλλά και μονάδες υποβρύχιων καταστροφών.
  • Το Κατάρ συμμετέχει με ελικόπτερα τύπου Agusta AW-139 και με αεροσκάφη τύπου C-130 και C-17
  • Το Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει με ένα ελικόπτερο τύπου Mil Mi-17 και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων
  • Το ψευδοκράτος συμμετέχει με ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 και μια δύναμη ειδικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στο δημοσίευμα της για το «άκυρο» των Αμερικανών, τονίζει ότι οι ΗΠΑ αντί να συμμετέχουν με τους «εταίρους» τους στην κοινή στρατιωτική άσκηση, εντούτοις προτίμησαν να συνομιλήσουν με δυνάμεις και στελέχη των YPG, των Κούρδων μαχητών δηλαδή, που πρωταγωνιστούν στη μάχη κάτα των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία και τους οποίους η Τουρκία θεωρεί ως θανάσιμο εχθρό.

Με πληροφορίες από: Sabah / Hurriyet / Skai | Φωτογραφία αρχείου