Διεθνή Τουρκία

Αυτές είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία

Αυτές είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι γνωστό πως είχε πίσω του μια οικονομική αυτοκρατορία. Μπορεί να δήλωσε πτώχευση 2-3 φορές αλλά η περιουσία του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Ο Τραμπ βέβαια εκτός από επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στις ΗΠΑ, έχει επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν πήρε την απόφαση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την βορειοανατολική Συρία, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Τούρκων στην περιοχή, έφερε πολλά θέματα στο προσκήνιο. Εκτός από τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε αυτή η απόφαση στη σχέση με τους Κούρδους συμμάχους, άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ISIS και προκάλεσε μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που για να εξηγήσουν αυτή του την απόφαση στράφηκαν στις οικονομικές του σχέσεις με την Τουρκία.

Πρόσφατα σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε πως ο Τραμπ πλήρωνε μόλις 750 δολάρια φόρο τα 10 από τα τελευταία 15 χρόνια. Τα στοιχεία των εσόδων του δείχνουν για ακόμα μια φορά τις οικονομικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία και εξηγούν ως έναν βαθμό γιατί είναι είναι τόσο μαλακός με τον Ερντογάν.

Η οικογένεια Τραμπ έχει ομολογουμένως επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο ίδιος το Τραμπ το 2015 παραδέχθηκε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει «μικρή σύγκρουση συμφερόντων». Το 2012 έγιναν τα εγκαίνια των δυο «Trump Towers» στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος βρέθηκε εκεί με την κόρη του Ιβάνκα για τα εγκαίνια. Μάλιστα η Ιβάνκα Τραμπ ευχαρίστησε προσωπικά τον Ερντογάν που παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων. Στον Τραμπ επίσης ανήκει και ένα εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Τα φορολογικά αρχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Νew York Times δείχνουν πως ο Τραμπ έχει κερδίσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα απ’ όσο μέχρι πρότινος ήταν γνωστό από αυτή τη συμφωνία και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια αφού εξελέγη πρόεδρος. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν θα επιδιώξει συμφωνίες στο εξωτερικό όσο είναι πρόεδρος, ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει πως κέρδισε συνολικά 73 εκατομμύρια δολάρια αυτά τα χρόνια. Άλλωστε ήταν ο πρώτος πρόεδρος που διατήρησε την κυριότητα της οικονομικής του αυτοκρατορίας και δεν την μεταβίβασε σε κάποιο καταπίστευμα όπως γινόταν πάντα.

Το κτίριο ανήκει στον Τούρκο μεγιστάνα Aydin Dogan. Η άδεια διαπραγματεύτηκε το 2008 από τον γαμπρό του Mehmet Ali Yalçındağ, ο οποίος από τότε έχει μετατραπεί σε άνθρωπο κλειδί για τις σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν. Ο Yalçındağ φέρεται να έχει πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια του Αμερικανού προέδρου.

Από το 2012, ο Yalçındağ συναντιέται με την οικογένεια Τραμπ 3 με 4 φορές τον χρόνο, όπως αναφέρουν οι NYT. Μάλιστα ήταν μαζί του το βράδυ που κέρδισε τις εκλογές. Λόγω λοιπόν των στενών του επαφών με την οικογένεια Τραμπ, ο Ερντογάν τον διόρισε πρόεδρο του Τουρκο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο από τότε διεξάγει τα συνέδρια του στο Trump International Hotel της Ουάσιγκτον.

Αυτές είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία

Ο Yalçındağ το 2018 μιλώντας στη Hurriyet Daily News, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που θα δώσουν στην Τουρκία περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσει περιφερειακά ζητήματα και προβλήματα κοντά στα σύνορά της (η Συρία συνορεύει με την Τουρκία). Όπως και συνέβη έναν χρόνο αργότερα. Το NBC μάλιστα ανέφερε πως Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν ιδιοκτησίες του Τραμπ 14 φορές, περισσότερες από ότι αξιωματούχοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε μια ακόμα συμφωνία για ένα ξενοδοχείο που έγινε στο Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας, λένε πως η κόρη του Ιβάνκα έχει εμπλακεί στο project. Ένας από τους δικηγόρους του Οργάνισμού Τραμπ υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι Τραμπ δεν μπορουν να συνδεθούν με τις υποψίες διαφθοράς που περιβάλλουν το έργο, επειδή ο Τραμπ ήταν «απλώς παραχωρητής» και δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του.

Οι στενές σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία είναι δεδομένες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες που έχει επιχειρηματικά συμφέροντα όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, με τον Τραμπ να συνθηκολογεί εύκολα με τους ηγέτες των δυο χωρών με αποτέλεσμα να προκύπτουν ερωτήματα για το αν πίσω από όλα αυτά κρύβονται προσωπικά συμφέροντα. Αν δηλαδή αυτά τα τέσσερα χρόνια χρησιμοποίησε το αξίωμα του προέδρου για ιδιωτικό κέρδος.