Διεθνή

Black Panther: Αναλύοντας το πιο ακριβό τεθωρακισμένο άρμα μάχης στον κόσμο [pics]

Λουκουμάδες red velvet από τον Άκη Πετρετζίκη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Σύμφωνα με τον οργανισμό Guinness World Records, το τεθωρακισμένο K2 Black Panther είναι η το πιο ακριβό τεθωρακισμένο άρμα μάχης στον κόσμο στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών που το καθιστούν απίστευτα ικανό – και αρκετά θανατηφόρο στο πεδίο της μάχης και δικαιολογούν την υπέρογκη τιμή του.

Η Rotem αποκάλυψε το άρμα μάχης μαζί με τροχοφόρα οχήματα και μη επανδρωμένα συστήματα κατά την Αεροδιαστημική και Αμυντική Έκθεση της Σεούλ (ADEX) τον Οκτώβριο του 2009 στο αεροδρόμιο της Σεούλ στην πόλη Σιογκνάμ της Περιφέρειας Κιέονγκι.

Ο σχεδιασμός του τανκ

Το άρμα μάχης K2 Black Panther είναι ένας, υψηλής τεχνολογίας, νέος τύπος άρματος μάχης που θα  αντικαταστήσει τα άρματα μάχης τύπου K1 και M48. Διαθέτει αυξημένη κινητικότητα και ισχύ πυρός σε σχέση με το K1, και θεωρείται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα άρματα μάχης στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός του ολοκληρώθηκε το 2008. Τον Μάρτιο του 2011, η Rotem υπέγραψε συμφωνία συν-παραγωγής με αναδόχους του K2 και ξόδεψε 12 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις οικονομικές δυσχέρειες που προέκυψαν από τις καθυστερήσεις της μαζικής παραγωγής των αρμάτων.

Black Panther: Αναλύοντας το πιο ακριβό τεθωρακισμένο άρμα μάχης στον κόσμο [pics]

Το Νοέμβριο του 2011 η Rotem υπέγραψε λειτουργική σύμβαση με τους αναδόχους συνολικής αξίας 2,6 εκατ. Η μαζική παραγωγή του καθυστέρησε περαιτέρω λόγω των τεχνικών ελαττωμάτων στους κινητήρες και το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Τον Ιούλιο του 2008 , η Rotem υπέγραψε συμφωνία τεχνολογικής συνεργασίας με την Τουρκική Otokar για την προμήθεια τεχνολογικών πακέτων του k2 για την ανάπτυξη του Τουρκικού άρματος μάχης Altay. Η Rotem θα προμηθεύσει τον κύριο εξοπλισμό του Altay ο οποίος θα βασίζεται στην εξέλιξη του άρματος μάχης K2 Black Panther.

Αν και τα K1 και K1A1 ήταν περισσότερο από ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση των αντιμαχόμενων βορειοκορεατικών αρμάτων μάχης, το έργο ξεκίνησε το 1995 με σκοπό την εξέλιξη και ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης με μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια τεχνολογία, για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Στρατού της Νότιας Κορέας και να επιτραπεί η είσοδος του άρματος στην εξαγωγική αγορά χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό.

Η παραγωγή και τα χαρακτηριστικά του

Η Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης (ADD) ανέλαβε την αποστολή της εξέλιξης του νέου άρματος μάχης με την ενσωμάτωση τελευταίας γενιάς τεχνολογιών. Κατά την πορεία των 11 επόμενων ετών και δαπανώντας περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια, τελικά ο σχεδιασμός οριστικοποιήθηκε ως έτοιμος προς παραγωγή. Περισσότερο από το 90% του σχεδιασμού του άρματος είναι εγχώριας προέλευσης.

Το άρμα μάχης κατασκευάζεται από την Rotem, με την Samsung Techwin και την World Industries Ace να παράγουν και προμηθεύουν διάφορα εξαρτήματα και εξοπλισμό του.

Black Panther: Αναλύοντας το πιο ακριβό τεθωρακισμένο άρμα μάχης στον κόσμο [pics]Το Black Panther έφτασε σε φάση παραγωγής τον Μάρτιο του 2007, όταν το πρώτο από τα τρία πρωτότυπα μοντέλα παραγωγής εξήλθε από την γραμμή συναρμολόγησης..

Φτάνοντας στη φάση παραγωγής, αρκετά μέσα ενημέρωσης εσφαλμένα μπέρδεψαν το πυροβόλο του K2 με αυτό του 52 διαμετρημάτων (6,24 μέτρα) παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο Leclerc. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το K2 χρησιμοποιεί το πυροβόλο 55 διαμετρημάτων (6,6 μέτρα).

Με πληροφορίες από: The National Interest

ΠΗΓΗ