Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Αμερικανικά νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ

Συνελήφθησαν οι διαρρήκτες της οικίας του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναντ Τραμπ υπέγραψε δύο νομοσχέδια, τα οποία απαγορεύουν την εξαγωγή όπλων για την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Τέρι Μπράντσταντ.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητήθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη να σταματήσουν να παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και να σταματήσουν να προκαλούν πρόσθετες ζημίες στις διμερείς σχέσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λου Κινγκ, κάλεσε τον κ. Μπράνσταντ, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο νομοσχέδια που – μεταξύ άλλων – απαγορεύουν την εξαγωγή όπλων στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα είχε προανήγγειλε «αυστηρά αντίμετρα» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν «βίαιους ριζοσπάστες που αντιτίθενται στο κράτος δικαίου» στο Χονγκ Κονγκ.

Για «λανθασμένο μήνυμα στους διαδηλωτές» έκανε λόγο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια των ΗΠΑ

Τα αμερικανικά νομοσχέδια προβλέπουν μεταξύ άλλων την επιβολή κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι θεωρείται πως εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εξοπλισμού, όπως δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., τα οποία προορίζονται για χρήση της αστυνομίας.

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ταλανίζεται από μαζικές διαδηλώσεις από τον Ιούνιο, με αφορμή νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση κρατουμένων στην Κίνα.

Αν και το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, οι διαδηλωτές τώρα ζητούν πιο ριζικές αλλαγές στις πολιτικές του Χονγκ Κονγκ.

Σε πολλές περιπτώσεις,οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.