Διεθνής Ασφάλεια

Χάφταρ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη – Ζητά απαγόρευση όλων των πτήσεων

Κάζο του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Ελλάδας

Τα στρατεύματα του Χάφταρ προελαύνουν στη Λιβύη και οι τελευταίες ανακοινώσουν κάνουν λόγο για αίτημα του στρατού να απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω απο την πρωτεύουσα, «για τη δική τους ασφάλεια»!

Χθες έγινε γνωστό πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Eθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης πολεμούσαν στην περιοχή Άμπου Γκράιν, ανάμεσα στη Σύρτη και την πόλη Μισράτα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και TASS.

Σήμερα, ο στρατός του Χάφταρ, απαγόρευσε σε αεροσκάφη, παντός τύπου, να πετάνε πάνω από την πρωτεύουσα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρριψης.

Η κατάληψη της Σύρτης 

Χθες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.