Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Δεύτερη επίσκεψη Μακρόν στη Βηρυτό μέσα σε ένα μήνα

Δεύτερη επίσκεψη Μακρόν στη Βηρυτό μέσα σε ένα μήνα

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε απόψε στη Βηρυτό για τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο μετά την τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια βαθιά πολιτική κρίση και να τιμήσει την πρώτη εκατονταετία από την ανακήρυξη του Μεγάλου Λιβάνου.

Το προεδρικό αεροσκάφος, στου οποίου τα παράθυρα υπήρχαν σημαίες της Γαλλίας και του Λιβάνου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού στις 21.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκεί ο Μακρόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας Ολιβιέ Βεράν, έγινε δεκτός από τον αρχηγό του κράτους του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Κατά την άφιξή του ο Μακρόν ζήτησε τη σύσταση μιας «κυβέρνησης αποστολής» το «συντομότερο δυνατό».

«Είδα ότι μια διαδικασία ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες, η οποία επέτρεψε να αναδειχθεί ένα πρόσωπο ως πρωθυπουργός. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου ούτε να τον εγκρίνω ούτε να του δώσω το χρίσμα αλλά να διασφαλίσω ότι πράγματι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση αποστολής το συντομότερο δυνατόν για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μακρόν από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, αρχίζοντας τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στον Λίβανο.

«Λιβανέζοι, είστε σαν αδέλφια για τους Γάλλους. Σας έδωσα την υπόσχεση: επιστρέφω στη Βηρυτό για να εξετάσω την επείγουσα βοήθεια και να οικοδομήσω μαζί με εσάς τις συνθήκες της ανοικοδόμησης και της σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Στην επίσκεψή του της 6ης Αυγούστου, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας νέας «πολιτικής συμφωνίας» και επειγουσών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας την υπόσχεση να επιστρέψει για να αποτιμήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις αρχές, τις οποίες αποδοκιμάζουν εδώ και μήνες οι πολίτες διαδηλώνοντας στους δρόμους.

Ορίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υπό την πίεση Μακρόν

Ο πρέσβης του Λιβάνου στη Γερμανία αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο της καταστροφικής έκρηξης.

Λίγο μετά την επιλογή του, ο Μουσταφά Αντίμπ δεσμεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ προκειμένου να εφαρμόσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού του Λιβάνου αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Η απόφαση να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Λιβανέζων νομοθετών και του προέδρου Μισέλ Άουν λίγες ώρες προτού φτάσει στη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Λίβανος: Ορίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υπό την πίεση Μακρόν

Πριν από το ταξίδι του, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι ο Λίβανος -πρώην γαλλικό προτεκτοράτο- βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και άσκησε πιέσεις στους ηγέτες της χώρας να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν ότι η διαμεσολάβηση του Μακρόν ήταν απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας για τον Αντίμπ ως υποψήφιο, μετά από αδιέξοδο μιας εβδομάδας.