Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Ιράν μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Ιράν μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ

Δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και αφότου εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκρήξεις και πιθανή «επίθεση».

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, επιβεβαίωσαν στο Reuters τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές, ωστόσο παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το τι έχει συμβεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό ναυτικό κάνει λόγο για «απροσδιόριστο» περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ένα τάνκερ είναι το «Front Altair» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είχε ξεκινήσει από το Αμπού Ντάμπι και μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας (προϊόν διύλισης πετρελαίου). Όταν σημειώθηκε η έκρηξη και πήρε φωτιά, έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου, International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Φωτογραφίες δείχνουν σκάφος διάσωσης να κάνει κύκλους γύρω από το «Front Altair», το οποίο δεν έχει βυθιστεί, παρά τις σχετικές πληροφορίες που διακινήθηκαν.

Στην ίδια περιοχή έπλεε και το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά, που μετέφερε φορτίο μεθανόλης. Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου, BSM Ship Management, υπέστη ζημιά στη δεξιά πλευρά του κύτους, ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του παραπλέοντος «Coastal Ace». Πλέον βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Ιράν μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ
AP Photo

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε «ύποπτα» τα περιστατικά και έκανε έκκληση για περιφερειακό διάλογο προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις.

«Ο χαρακτηρισμός ύποπτο δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», έγραψε στο twitter και πρόσθεσε: «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου».

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι «επίθεσης». Σύμφωνα με ανακοίνωση, «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

Το Τμήμα Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, ενώ το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μετά τις πληροφορίες ότι το τάνκερ έχει πιάσει φωτιά η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε σημειώνοντας άλμα σχεδόν 3% κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών. Στις 11 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

Προειδοποιήσεις INTERTANKO

Στο μεταξύ, η ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO, η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενοπλοίων, δήλωσε πως μετά την επίθεση στα δύο πλοία, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του διά θαλάσσης μεταφερόμενου αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ’ Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO.

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Ιράν μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ

Στις 12 Μαΐου είχαν δεχτεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από τη Νορβηγία. Το επεισόδιο είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.