Διεθνής Ασφάλεια

Δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς έκαναν οι ΗΠΑ

Κέρκυρα: Εκτός φυλακής το «τέρας του κάβου» - Δηλώνει ερωτευμένος (vid)
Όπλα αυτού του τύπου απαγορεύονταν όσο ίσχυε η συμφωνία INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Δεν έχασαν τον χρόνο τους οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας του 1987 για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς, με ευθύνη τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας, και προχώρησαν σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου τύπου «κρουζ» μέσου βεληνεκούς, γεγονός που συνιστά την αρχή μια νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Την πληροφορία της δοκιμής του πυραύλου, την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο νησί Σαν Νίκολας στην Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με το οποίο ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το έδαφος και χτύπησε στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων.

Όπλα αυτού του τύπου, με βεληνεκές από 500 χλμ. έως 5.000 χλμ. που δυνητικά θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, απαγορεύονταν από τη συμφωνία INF, που για τρεις δεκαετίες λειτούργησε ως μηχανισμός ελέγχου των πυρηνικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (αρχικά ΕΣΣΔ).

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει πυραυλικό σύστημα που παραβαίνει τη συμφωνία του 1987, με τη Ρωσία να αρνείται την κατηγορία και να καλεί, όποιον ενδιαφέρεται να ελέγξει το πυραυλικό της σύστημα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Η συμφωνία INF έληξε την 1η Αυγούστου.

Η αμερικανική ενέργεια πάντως φαινόταν προδιαγεγραμμένη, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, και γνωστό «γεράκι», να δηλώνει τον Οκτώβριο του 2018 ότι «πλέον υπάρχει διαφορετική στρατηγική» και η INF «είναι μια διμερής συμφωνία σε ένα πολυπολικό κόσμο», ενώ είχε επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, λέγοντας ότι «δεν κάνουν τίποτα» για να βάλουν φρένο στη Ρωσία.

Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ελπίζει πως το Πεντάγωνο θα μπορέσει να αναπτύξει πυραύλους του βεληνεκούς που απαγορεύονταν από την INF, «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης είχε αμφισβητήσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών. «Η Ρωσία τρέχει να αναπτύξει τέτοια όπλα, που παραβιάζουν τη συνθήκη, όχι εμείς».

Η INF είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διμερής συμφωνία ΗΠΑ-ΕΣΣΔ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για τον έλεγχο τον πυρηνικών όπλων την οποία οι ΗΠΑ κατέστησαν ανενεργή μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους το 2001.

Πλέον, η μόνη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών που εξακολουθεί να ισχύει είναι η START που, αν δεν ανανεωθεί, θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2021.