Διεθνής Ασφάλεια

F-35: Κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές βάσεις τα αμερικανικά μαχητικά

Καρκίνος εντέρου: Ποια είναι η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Τα αεροσκάφη F-35 A Lighting II και F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ γεμίζουν τις αεροπορικές βάσεις Ευρωπαίων Νατοϊκών συμμάχων, προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα και η διαλειτουργικότητα των μεταξύ τους επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκπόνησε η αμερικανική αεροπορική βάση στην Ευρώπη οι παραπάνω κινήσεις γίνονται στα πλαίσια μιας διατλαντικής πολεμικής άσκησης, ονόματι Rapid Forge. Μία αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ που διοργανώνεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα με σκοπό την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, τη βελτίωση της ετοιμότητας, την εκμάθηση των νέων μαχητικών μοντέλων και την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Τα μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν ήδη στις βάσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, με περισσότερες να ακολουθούν. Τα F-15 έφτασαν στην βάση Amari της Εσθονίας πραγματοποιώντας προσγείωση ανεφοδιασμού. Τα μαχητικά F-35, μαζί με ένα C-130J Super Hercules, έκαναν την εμφάνιση τους στην Air Base της Πολωνίας, ενώ ο υπόλοιπος στόλος των F-35 και F-15 βρίσκεται στην βάση Lielvarde της Λετονίας.

Η συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και επιχειρήσεις όπως το Rapid Forge ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς των συμμάχων, την τεχνική τους κατάρτιση ενώ παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και το συντονισμό εντός του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Defence Blog