Διεθνής Ασφάλεια

HMS Northumberland: Η στιγμή που η βρετανική φρεγάτα «χτυπά» με ρωσικό υποβρύχιο [vid]

Οστεοπόρωση: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Ένα απίστευτο περιστατικό αποκάλυψε χθες το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, σχετικά με την «σύγκρουση» της φρεγάτας HMS Northumberland κλάσσης Type 23 με ένα ρωσικό υποβρύχιο στον Βόρειο Ατλαντικό, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2020, ενώ αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως μέσα ενημέρωσης  δημοσίευσαν  πλάνα από το απρόσμενο ατύχημα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, η φρεγάτα του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είχε αναπτυχθεί στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού για να εκτελέσει περιπολίες και για να επιτηρήσει τυχόν «ύποπτες εχθρικές» ενέργειες στην περιοχή. Η «HMS Northumberland» φαίνεται πως είχε εντοπίσει ρωσικό υποβρύχιο και γι’ αυτόν τον λόγο είχε ενεργοποιήσει το ρυμουλκούμενο σόναρ προκειμένου να έχει υπό στενή παρακολούθηση τις κινήσεις των Ρώσων.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ξαφνικά ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος, σαν να συγκρούστηκαν τα δύο πλοία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία στο πλήρωμα της βρετανικής φρεγάτας. Την στιγμή αυτή  «έπιασε» η κάμερα του καναλιού «Channel 5», καθώς οι δημοσιογράφοι βιντεοσκοπούσαν, λόγω ενός ντοκιμαντέρ, πλάνα από την καθημερινότητα των ναυτών.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την καταστάση της φρεγάτας και το ρυμουλκούμενο σόναρ που «χτύπησε» με το ρωσικό υποβρύχιο, πάντως τέτοια περιστατικά είναι αρκετά σπάνια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: CNN