Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Η Αίγυπτος «τελειώνει» τους τζιχαντιστές: Ο Αλ Σίσι στέλνει πυρομαχικά & όπλα στις δυνάμεις του Χαφτάρ – Έρχεται αιματοχυσία στη Λιβύη

Σοκ στην Κύπρο: Πέντε γυναίκες και δύο παιδιά τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου – Πώς ομολόγησε τους φόνους

Καλά ενημερωμένες αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος και ο πρόεδρος της, Αλ Σίσι, στην υποστήριξη της προέλασης των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγές στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του ομίλου Al-Ahram (κυβερνητικό) ανέφεραν ότι η στρατιωτική βάση του Mohammed Najib, δυτικά της χώρας, η οποία περιλαμβάνει εκτός όλων των άλλων και ένα χειρουργείο, υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ με όπλα και πυρομαχικά κά.

Σε μια αποκλειστική δήλωση προς την ιστοσελίδα NewKhaleej, πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi με το Haftar στο Παλάτι στο Κάΐρο, πριν από λίγες ημέρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και στις ανάγκες των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, με σκοπό να ελέγξουν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Η Αίγυπτος δικαιολογεί την υποστήριξή της στην όλη επιχείρηση με πρόσχημα τους φόβους μετακίνησης Τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη, μετατρέποντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου σε ένα καυτό σημείο.

Οι αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΑΕ που προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Mohammed Najib αναμένεται να αποδυναμώσει την άμυνα της πρωτεύουσας μετά την μεγάλη επίθεση των ανταρτών της Misrata.