Διεθνής Ασφάλεια

Λιβύη: Αποχωρούν οι μισθοφόροι της Τουρκίας ; «Ναι αλλά με όρους» λέει η JMC

Λιβύη: Αποχωρούν οι μισθοφόροι της Τουρκίας ; «Ναι αλλά με όρους» λέει η JMC

Ένα μέλος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης (JMC) 5+5, ο Αντιστράτηγος Faraj Al-Sawa επιβεβαίωσε χθες ότι η Τουρκία έχει αποδεχτεί το αίτημα της χώρας του, για να αποσύρει τους μισθοφόρους και τους ξένους μαχητές που έχει αναπτύξει στη Λιβύη, με την προϋπόθεση «ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν ταυτόχρονα».

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων: «Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης (JMC) 5+5 απευθύνθηκε στην τουρκική πλευρά ζητώντας την απαραίτητη απόσυρση των μισθοφόρων της, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε θέσει για την επίτευξη της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης (JMC) 5+5 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Μόσχα, για να συζητηθεί η ίδια πρωτοβουλία, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αποχώρηση των μισθοφόρων, υπό τον όρο ότι η διαδικασία θα παρακολουθείται από διεθνείς και Λίβυους παρατηρητές.

«Μήνυμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιπρόσθετα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε χθες την Τουρκία να εγκαταλείψει τη Λιβύη στο πλαίσιο επίλυσης της κρίσης στη χώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των λιβυκών και διεθνών μερών για την απομάκρυνση χιλιάδων μισθοφόρων και ξένων μαχητών.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της Φόρουμ για τον Μεσογειακό Διάλογο, που διεξήχθη στη Ρώμη, είπε ότι: «Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις και εξωτερικές δυνάμεις στη Λιβύη, όπως η Τουρκία, και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα ως μέρος της επίλυσης της κρίσης. στη Λιβύη. Πρόσθεσε ακόμα πως: «Επί του παρόντος, πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη για να μπορέσει να υπάρξει μια νόμιμη κυβέρνηση. Χωρίς εκλογές η κατάσταση θα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αποστολή [εκπροσώπων] για να παρακολουθήσουν -την ομαλή διεξαγωγή] των επερχόμενων εκλογών».

Με πληροφορίες από: Libya Review