Διεθνής Ασφάλεια

Λιβύη: Οι ΗΠΑ «έκλεψαν» σύστημα Pantsir από αντάρτες της Τουρκίας – Εκνευρισμός στη Μόσχα

Ημέρα πληρωμής φόρων και επιδόματος θέρμανσης

Μια απίστευτη είδηση κυκλοφόρησε από αραβικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να λάβουν στην κατοχή τους ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας Pantsir από αντάρτες της Τουρκίας που βρίσκονται στη Λιβύη.

Όπως είναι φυσικό, όταν επιβεβαιώθηκε το περιστατικό και οι πληροφορίες, η Ρωσία δεν ήταν καθόλου «χαρούμενη», με αξιωματούχους να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός, την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί  μετέφεραν το «λάφυρο» τους σε βάση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας Pantsir από τη Ρωσία και στη συνέχεια το προμηθεύτηκαν οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χάφταρ στη Λιβύη.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κατάφεραν να το θέσουν υπό την κατοχή τους και μεταφέρθηκαν σε τουρκική στρατιωτική βάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί κατάφεραν να ανακτήσουν υπό τον έλεγχό τους το σύστημα αεράμυνας  Pantsir τον περασμένο Ιούνιο από το αεροδρόμιο Zuwara, και στη συνέχεια το μετέφεραν στη Γερμανία σε αμερικανική βάση μέσω αεροσκάφους τύπου C-17 Globemaster III με την αφορμή ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολιτικών αεροσκαφών.

Εντέλει, από τη Γερμανία το σύστημα αεράμυνας μεταφέρθηκε ως «λάφυρο» προς εξέταση σε στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, με τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικής Τεχνολογίας να δηλώνει ότι «η είδηση ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν στον έλεγχό τους το σύστημα Pantsir είναι εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά δεν είναι και τραγωδία».

Με πληροφορίες από: Ahval / Army Recognition | Φωτογραφία Twitter