Διεθνής Ασφάλεια

Μαριούπολη: Στη δημοσιότητα συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ

Μαριούπολη: Στη δημοσιότητα συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ

Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα θα φτάσει αύριο στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια,

Το πρώτο συγκλονιστικό βίντεο και φωτογραφίες από την απομάκρυνση των αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφτάλ έδωσαν στη δημοσιότητα ουκρανικά ΜΜΕ.

Στα πλάνα εμφανίζονται Ουκράνοι στρατιώτες να βοηθούν τους αμάχους να βγουν από τα χαλάσματα του εργοστασίου. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επίσης μέλη του  Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από άλλες περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης, εκτός από τη χαλυβουργία, αναβάλλεται για τις 8 το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα θα φτάσει αύριο στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal άρχισε. Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων κατευθύνεται προς το ελεγχόμενο έδαφος (από την Ουκρανία). Αύριο θα τους υποδεχτούμε στη Ζαπορίζια.Είμαι ευγνώμων την ομάδα μας! Τώρα εκείνοι, μαζί με τα (Ηνωμένα Έθνη), εργάζονται για την απομάκρυνση άλλων αμάχων από το εργοστάσιο» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όσοι απομακρύνθηκαν που ήθελαν να πάνε σε περιοχές που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού» ανέφερε το υπουργείο.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της επιχείρησης έφτασαν στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 1.000 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό μαρτυρικές συνθήκες, στο εργοστάσιο