Διεθνής Ασφάλεια

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Τζαμπαλίγια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Τζαμπαλίγια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά πετυχαίνοντας ένα σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι κάτοικοι. Υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Al Jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο Al-Fakhoura στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να παρέχει καταφύγιο στους αμάχους.

Το Ισραήλ σφυροκοπά και σήμερα (18.11.2023) τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς διανύει την 43η ημέρα του.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τη Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας και τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο του Al Jazeera για τον βομβαρδισμό στη Τζαμπαλίγια:

Επίσης, στα social media κυκλοφόρησε και ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τα θύματα του βομβαρδισμού στο σχολείο της Τζαμπαλίγια. Η προέλευση και η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες

Τουλάχιστον 32 είναι οι νεκροί από τους σημερινούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών κατά συγκροτημάτων κατοικιών στη νότια Γάζα, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές μετά τη νέα προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους αμάχους, να απομακρυνθούν προς άλλες περιοχές.

Οι επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ φαίνεται να μετατοπίζονται προς τις νότιες περιοχές της Γάζας, μετά την καταστολή της δράσης της Χαμάς στις βόρειες περιοχές.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα αναγκάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που έφτασαν σε νότιες περιοχές, μετά από την επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας, να μετακινηθούν πάλι, μαζί με τους κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνες.

Η Χαν Γιούνες έχει περισσότερους από 400.000 κατοίκους με την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται καθημερινά.

«Ζητούμε από τους ανθρώπους να φύγουν προς άλλες περιοχές. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο για αρκετούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών», δήλωσε χθες, ο Μαρκ Ρεγκέβ σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές της Φάταχ νεκροί στη Μπαλάτα

Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε σπάνιο αεροπορικό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε στην Ναμπλούς, την μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και πηγές στους κόλπους της Φάταχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε έναν ορισμένο αριθμό τρομοκρατών στην Μπαλάτα», τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Ναμπλούς, στον οποίο ζουν 24.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που τον διαχειρίζεται.

Η Μπαλάτα είναι γνωστή ως προπύργιο νεαρών μαχητών που είναι μέλη των ενόπλων πτερυγών διαφόρων παλαιστινιακών κινημάτων, επικεφαλής των οποίων είναι η Φάταχ.

Αυτή ιδρύθηκε από τον Γιάσερ Αραφάτ και ασκεί τώρα την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό κατοχή από το Ισραήλ εδώ και 56 χρόνια.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Τζαμπαλίγια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Εκεί βρίσκονται επίσης μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Χαμάς, η οποία είναι στην εξουσία στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ότι 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από το αεροπορικό πλήγμα σε ένα, όπως δήλωσαν οι αρχές του καταυλισμού, κτίριο που στεγάζει αρχηγείο της Φάταχ.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Τζαμπαλίγια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκεί σκότωσε κυρίως τον «Μουχάμαντ Ζούχουντ, έναν τρομοκράτη που εμπλεκόταν σε επεισόδιο με πυρά τον Απρίλιο στην Ιερουσαλήμ από τα οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί».

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Τζαμπαλίγια – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Ανακοίνωσε επίσης ότι «έπληξε κρυψώνα που χρησιμοποιούν τρομοκράτες που σχεδίαζαν επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτικών στόχων».

Μέχρι στιγμής μόνον η Τζενίν – η άλλη μεγάλη πόλη του βορείου τμήματος του παλαιστινιακού αυτού εδάφους, όπου σημειώνονται συχνά και πολλές φορές φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και Ισραηλινούς στρατιώτες – είχε υποστεί ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Δυτική Όχθη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP και Al Jazeera / Φωτογραφίες: Reuters