Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά τον Καύκασο στρέφεται ξανά στα νότια: «Θα καθαρίσουμε την Συρία από τους Κούρδους τρομοκράτες»

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά τον Καύκασο στρέφεται ξανά στα νότια: «Θα καθαρίσουμε την Συρία από τους Κούρδους τρομοκράτες»

Σε παράκρουση βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος που νιώθοντας ισχυρός εφόσον απέφυγε τις ευρωπαικές κυρώσεις και έχοντας ουσιαστικά ανοίξει και το μέτωπο στον Καύκασο πλέον στροφή κάνει ξανά στα νότια εξαπολύοντας δύο απειλές, κατά του Ισραήλ και κατά των Κούρδων της Συρίας.

Έτσι χθες σε ομιλία του στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση για να “καθαρίσει” την βόρεια Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ύπαρξη “τρομοκρατικών ζωνών” στην γειτονική Συρία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν “καθαριστούν”, τότε η Τουρκία θα αναλάβει μόνη της αυτό το καθήκον.

“Όταν καταστρέψαμε τον τρομοκρατικό διάδρομο που είχε φτιαχτεί κατά μήκος των συνόρων, δείξαμε ότι οι Σύριοι αδελφοί μας δεν ήταν μόνοι”, είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. “Η τρομοκρατική ζώνη που ακόμη υπάρχει στη Συρία πρέπει είτε να καθαριστεί όπως είναι η υπόσχεση να γίνει, είτε εμείς θα πάμε και θα το κάνουμε μόνοι μας”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις στρατιωτικές επιθέσεις στην Συρία από το 2016 μέχρι σήμερα. Την “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016, την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” το 2018 και την “Άνοιξη Ειρήνης” το 2019, με στόχο σε όλες τις περιπτώσεις τις δυνάμεις των Κούρδων.

 

 

Ερντογάν: “Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας”

Ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας έτσι τα νεοοθωμανικά σχέδιά του.

Αυτή τη φορά αποφάσισε να τα βάλει με το Ισραήλ, και σε ομιλία του σε βουλευτές έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως την έχτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυβέρνησε την Ιερουσαλήμ από το 1516 έως το 1917.

«Επί αιώνες, οι πρόγονοί μας έδειξαν την ευλάβειά τους διατηρώντας την Ιερουσαλήμ σε μεγάλη υπόληψη και κάνοντας τη να ακμάσει. Είναι δυνατό να συναντήσει κανείς τα χνάρια της Οθωμανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη την οποία αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε με δάκρυα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Ερντογάν.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας. Είναι μία πόλη από εμάς», πρόσθεσε ο τούρκος Πρόεδρος.

Το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.