Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Oι ΗΠΑ αποδέχθηκαν και την τελευταία τουρκική απαίτηση στην Συρία: Ζώνη Ασφαλείας με «εθνοκάθαρση» των Κούρδων!

Σάλος από την προσβλητική κίνηση του Τούρκου Τ.Γιαμάν: Σήκωσε το... μεσαίο δάκτυλο στην Ακρόπολη & την ελληνική Σημαία

Οι ΗΠΑ αποδέχονται και το ύστατο αίτημα των Τούρκων την ζώνη ασφαλείας στην Συρία με βάση την οποία θα απομακρυνθούν οι κουρδικοί πληθυσμοί από τα τουρκικά σύνορα σε βάθος 40-50 χιλιομέτρων στο σύνολο της συνοριογραμμής.

Πρόκειται για το ουσιαστικό τέλος στα όποια σχέδια υπήρχαν για δημιουργία κουρδικού κράτους και εθνοκάθαρση της συνοριογραμμής με τη Τουρκία.

Ως επισφράγισμα αυτής της αποδοχή, Τούρκοι και οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν δεύτερη κοινή περιπολία στη βορειοανατολική Συρία, σ’ έναν τομέα που πρόκειται να μετατραπεί κάποια στιγμή σε «ζώνη ασφαλείας» βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί την αναχώρηση της περιπόλου νότια της τουρκικής πόλης Ακτσάκαλε. Έχουν αναπτυχθεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τέσσερα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μια συμφωνία, η οποία συνήφθη τον περασμένο μήνα ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές περιοχές που ελέγχονται από την υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί αυτή την πολιτοφυλακή «τρομοκρατική» οργάνωση. Η πρώτη τέτοια περιπολία πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει στις ΗΠΑ προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να δημιουργηθεί η «ζώνη ασφαλείας», διαφορετικά η Άγκυρα θα αρχίσει επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε πως οι προετοιμασίες της Τουρκίας για μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία έχουν ολοκληρωθεί.

Πάλι ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να είναι «πειστικός» και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφέρουν λύση και σε αυτό το τουρκικό αίτημα ενώ ήδη έχει αποφασισθεί να αναβαθμιστούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο των 100 δισ. δολαρίων.

Εάν τελικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν πετύχει και τους τρεις στόχους του, τότε θα έχει παραδώσει μαθήματα σε πολλές χώρες για το πως ένα κράτος κερδίζει ότι θέλει αρκεί να έχει την θέληση να προκαλεί ακραίες καταστάσεις…

Στην Αθήνα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για να δικαιολογηθούν εγχώρια ΜΜΕ και πολιτικές ηγεσίες για τον τρόπο που χειρίστικαν τα ελληνοτουρκικά και για τις ελπίδες-βεβαιότητες που έτρεφαν για την συνδρομή των ΗΠΑ υπέρ Ελλάδος.