Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να μετάσχει στην «Δύναμη του Κόλπου»

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να μετάσχει στην «Δύναμη του Κόλπου»

Τη συνδρομή της Ελλάδας στη συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης για την επιτήρηση του Περσικού Κόλπου, με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας «ζήτησε» σήμερα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, από τον ΥΕΘΑ.

Το αίτημα των ΗΠΑ έρχεται σε  μία κατάσταση συνεχούς έντασης στον Κόλπο, με μερικές από τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις να τάσσονται στο πλευρό τους για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Παρόλα αυτά οι πιο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε μια ναυτική δύναμη υπό αμερικανική ηγεσία ενώ ιδιαίτερα η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το προνόμιο των απευθείας επαφών με την Τεχεράνη διότι πολύ απλά πριν οι Αμερικανοί ακυρώσουν την συμφωνία με το Ιράν το Παρίσι είχε κλείσει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τους Ιρανούς που σκοπεύει με όποιο μέσο να τις προχωρήσει.

Αναλυτικά ο Μαρκ Έσπερ έγραψε:

«Η Ελλάδα είναι στενός φίλος των ΗΠΑ και ένας από τους λίγους Νατοϊκούς συμμάχους που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας για την άμυνα. Σήμερα ευχαρίστησα τον υπουργό Παναγιωτόπουλο για την ηγεσία του και ενθάρρυνα την Ελλάδα να συμμετάσχει στη διεθνή προσπάθεια προστασίας των κρίσιμων στενών στην περιοχή του Κόλπου.»

Το αίτημα για παροχή συνδρομής σε πολυεθνική ναυτική δύναμη, αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, καθώς, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια απόφαση του ΟΗΕ ή άλλου διεθνούς οργανισμού για ανάληψη δράσης σχετικά με τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.