Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Ονδούρα: Πάνω από 12.000 όπλα κατασχέθηκαν αφότου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εφιαλτικές διαστάσεις είχε η εγκληματικότητα στη χώρα

Η Ονδούρα παρουσίασε την Παρασκευή πάνω από 12.000 όπλα που κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας εντός των ορίων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2022.

«Κατασχέθηκαν 12.183 όπλα διαφόρων διαμετρημάτων», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Γουστάβο Σάντσες, παρουσιάζοντας το πελώριο οπλοστάσιο στον Τύπο.

Στα όπλα περιλαμβάνονται εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων, τουφέκια εφόδου AK-47, ημιαυτόματα τουφέκια AR-15, κυνηγετικές καραμπίνες, πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων και εκρηκτικά.

«Αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία» στη χώρα όπου η εγκληματικότητα έφθασε να είναι «τόσο περίπλοκη που έχουμε πρώην πρόεδρο [ενν. τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες] ο οποίος αναμένει να τού επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Σάντσες.

Ο Ερνάντες, ο οποίος κυβέρνησε την Ονδούρα από το 2014 ως το 2022, κρίθηκε ένοχος στις 8 Μαρτίου, στην κατάληξη ιστορικής δίκης στη Νέα Υόρκη, για σύσταση και συμμορία, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών από σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ποινή του αναμένεται να τού απαγγελθεί την 26η Ιουνίου. Αντιμετωπίζει ως και ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μεγάλος αριθμός των όπλων που κατασχέθηκαν παρέμεναν σε κυκλοφορία από τα χρόνια του 1980, όταν μαίνονταν πόλεμοι στη κεντρική Αμερική.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2022 για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα. Δεχόταν έντονη πίεση, καθώς πολλοί πολίτες την προέτρεπαν να μιμηθεί το παράδειγμα του γειτονικού Σαλβαδόρ, όπου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε επέβαλε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην έναρξη εκστρατείας που οδήγησε στη σύλληψη του 75% των φερόμενων μελών συμμοριών, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.

Η αστυνομία της Ονδούρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεψε «τη σύλληψη 600 και πλέον μελών εγκληματικών δομών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ