Διεθνής Ασφάλεια

Όταν η Αλ Κάιντα άρχισε να επιτίθεται

Σαν σήμερα: Αρχίζει η κατασκευή του μυστήριου Πύργου της Πίζας

Οι συντονισμένες επιθέσεις σε πρεσβείες των ΗΠΑ

Η Αλ Κάιντα είναι μια τρομοκρατική οργάνωση ισλαμιστών, ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο που θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η γνωστότερη επίθεση της ήταν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1989. Ο ιδρυτής της ήταν ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίο παρέμεινε ηγέτης της μέχρι τον θάνατό του, το 2011. Στις 7 Αυγούστου του 1998, η τρομοκρατική οργάνωση έκανε τις πρώτες της επιθέσεις, σκοτώνοντας 224 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις εκείνο το πρωί ήταν συντονισμένες. Ο στόχος ήταν οι πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλαμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας, δυο κρατών που είχαν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στις 10.30 η τεράστια έκρηξη συγκλόνισε το Ναϊρόμπι. Πέντε λεπτά αργότερα την ακολούθησε η έκρηξη στην Τανζανία.

Στο Ναϊρόμπι μετά την έκρηξη στην επιχειρηματική συνοικία, δεκάδες πτώματα κείτονταν νεκρά στους δρόμους με της κηλίδες αίματος να είναι ορατές πολλά μέτρα από το σημείο της έκρηξης. 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 5.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι περνούσαν απλά από το σημείο ή εργάζονταν σε κοντινά κτίρια. Στο Νταρ Ες Σαλαμ, οι νεκροί έφτασαν τους 11, με άλλους 40 τραυματίες.

https://www.awesomestories.com/asset/view/PRIOR-ATTACKS-EMBASSY-BOMBINGS-America-Attacked-9-11

@awesomestories.com

Οι ΗΠΑ αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες, συνέστησαν σε Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στις εν λόγω χώρες και έστειλε αμέσως μέλη του FBI και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην περιοχή. Όλα τα κράτη καταδίκασαν την επίθεση, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως είναι «βαθιά σοκαρισμένος».

Την επόμενη μέρα η άγνωστη οργάνωση «ο ισλαμικός στρατός για την απελευθέρωση των άγιων τόπων των μουσουλμάνων», αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Οι ειδικοί δείχνουν ως εγκέφαλο τους τον δισεκατομμυριούχο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που πολεμούσε πλέον τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις θεωρούνται οι πρώτες που διέπραξε το παγκόσμιο δίκτυο της Αλ Κάιντα. Τρία χρόνια αργότερα, με την επίθεση της σε αμερικανικό έδαφος που κόστισε την ζωή σχεδόν σε 3.000 ανθρώπους, η Αλ Κάιντα συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο…