Διεθνής Ασφάλεια

Ουκρανία: Εντοπίστηκε ρωσικό δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών

Ουκρανία: Εντοπίστηκε ρωσικό δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών

Σε ποινικές διώξεις κατά των εμπλεκόμενων προχώρησε η κυβέρνηση της Κούβας

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει αποκαλύψει ένα δίκτυο εμπορίας ανθρώπων που εξαναγκάζει Κουβανούς πολίτες να πολεμήσουν για λογαριασμό της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της, προσθέτοντας ότι οι αρχές της Κούβας εργάζονται για την «εξουδετέρωση και την εξάρθρωση» του δικτύου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας έδωσε λίγες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι το κύκλωμα εμπορίας λειτουργούσε τόσο στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής όσο και εντός της Ρωσίας.

«Η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Το υπουργείο Εσωτερικών εντόπισε και εργάζεται για την εξουδετέρωση και την εξάρθρωση ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί από τη Ρωσία για την ενσωμάτωση Κουβανών πολιτών που ζουν εκεί, ακόμη και ορισμένων από την Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση.

«Η Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά του μισθορισμού και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη για την απόρριψη αυτής της πρακτικής», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση.

«Η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενεργεί και θα ενεργήσει σθεναρά εναντίον οποιουδήποτε, από το εθνικό έδαφος, συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση μισθοφόρων, ώστε οι πολίτες της Κούβας να χρησιμοποιήσουν όπλα εναντίον οποιασδήποτε χώρας».

Δύο έφηβοι εξηγούν πως εξαπατήθηκαν

Η εφημερίδα America TeVe του Μαϊάμι είχε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή τις μαρτυρίες δύο εφήβων, οι οποίοι έλεγαν πως εξαπατήθηκαν μέσω του Facebook για να εργασθούν ως οικοδόμοι με το ρωσικό στρατό σε εργοτάξια στην Ουκρανία. «Βοηθήστε μας, σας παρακαλούμε, προσπαθήστε να μας βγάλετε από εδώ το συντομότερο δυνατό επειδή φοβόμαστε», δηλώνει ο ένας από τους νέους, ηλικίας 19 ετών, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Η America TeVe διευκρινίζει πως οι νέοι έστειλαν αυτό το μήνυμα από ένα λεωφορείο με το οποίο μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία, μαζί με ρώσους στρατιωτικούς, στο Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας. «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε» επειδή «ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψουν και να μας κάνουν κάτι», δήλωσε ένας άλλος νέος, υποστηρίζοντας πως ξυλοκοπήθηκε.

«Δεν είμαι παρά άλλος ένας Κουβανός που βρίσκεται εδώ με συμβόλαιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ένας άλλος άνδρας σ’ αυτό το μέσο ενημέρωσης ζητώντας να μην κατονομασθεί και λέγοντας πως στρατολογήθηκε για να νομιμοποιήσει το καθεστώς του στη Ρωσία.