Διεθνής Ασφάλεια

Ουκρανία: Στην «πρώτη γραμμή» ο Πρόεδρος Ζελένσκι – «Τα είπαν» Μέρκελ και Πούτιν [pics]

Αναδρομικά, συντάξεις και επίδομα 534 ευρώ: «Βρέχει» λεφτά μέχρι το Πάσχα - Οι ημερομηνίες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας να μην ενισχύει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το Κίεβο για προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία που πυροδοτούν την ένταση.

«Αντικείμενο της συνομιλίας, μεταξύ των άλλων, ήταν η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία. Η Καγκελάριος ζήτησε να μην συνεχισθεί η αυξημένη αυτή παρουσία, ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η Ντέμερ. Η ίδια πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν μερικά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα η Συρία, η Λιβύη και η Βοσνία Ερζεγοβίνη» όπως «επίσης τέθηκε το θέμα του Ναβάλνι».

Από την πλευρά του Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μέρκελ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της ένταση στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο Ρώσος πρόεδρος «επέστησε την προσοχή στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, το οποίο το τελευταίο διάστημα οξύνει σκόπιμα την κατάσταση στην γραμμή επαφής» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σε «συναγερμό» οι Ουκρανοί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο ουκρανικός στρατός κάνει τα πάντα για να προστατεύει τη χώρα και να διατηρήσει την εκεχειρία στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, συνομιλώντας με στρατιώτες, ανέφερε το προεδρικό γραφείο. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι.

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα δηλώνει ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της είναι μόνο αμυντικές και οι δυνάμεις της θα παραμείνουν εκεί όσο η ίδια το θεωρεί σκόπιμο.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη Ζελένσκι στο Ντονμπάς:

Ουκρανία Ουκρανία: Στην «πρώτη γραμμή» ο Πρόεδρος Ζελένσκι – «Τα είπαν» Μέρκελ και Πούτιν [pics] Ουκρανία: Στην «πρώτη γραμμή» ο Πρόεδρος Ζελένσκι – «Τα είπαν» Μέρκελ και Πούτιν [pics] Ουκρανία: Στην «πρώτη γραμμή» ο Πρόεδρος Ζελένσκι – «Τα είπαν» Μέρκελ και Πούτιν [pics]

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters