Διεθνής Ασφάλεια

Πούτιν: Όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη Συρία

Δεύτερη τουρκική εισβολή: Από Μεγίστη μέχρι Πάφο επιβάλουν τον «νόμο του ισχυρού» με δεκάδες πολεμικά πλοία και μαχητικά

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε το δικό του «μήνυμα» για τις εξελίξεις στη Συρία, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή στην χώρα, αναφερόμενος σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του σχετικά με τον ρόλο αλλά και την σημασία που έχει η παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αφήνοντας το δικό του «μήνυμα» όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters